Bob čorba: Fazolová polévka, kterou vymysleli chudí bulharští rolníci

Zdroj: Shutterstock

Bob čorba je bulharský pokrm, který kdysi dávno vymysleli chudí rolníci. Ti se snažili připravit pokrm, který by je na celý den zasytil, zároveň se dal ale udělat ze surovin, kterých je dostatek. A tak vznikla tato fazolová polévka.

Nejprve se jednalo o jídlo chudých. Postupem času se polévka stala oblíbeným pokrmem v bulharských klášterech. Nakonec se rozšířila po celé zemi a dnes je z ní národní jídlo, uvádí 196 flavors.

Vegetariánské vánoční jídlo

Bob čorba je sytý pokrm, který se dělá zcela bez masa, a jde tak o vegetariánské jídlo. Tradičně se objevuje na štědrovečerním stole, jinak se ale samozřejmě konzumuje i po zbytek roku, vysvětluje Travel magazín.

Jedná se o zdravé jídlo, které byste si především teď v chladných měsících měli doma také připravit. Suroviny, ze kterých se polévka vaří, dopřejí vašemu tělu jenom to, co potřebuje ke zvýšení imunity a doplnění řady důležitých látek.

Jak na přípravu polévky

Na přípravu bob čorby budete potřebovat šálek sušených bílých fazolí, olivový olej, 1 cibuli, 1 větší mrkev, 1 zelenou papriku, sůl, pepř, mletou červenou papriku, sušenou mátu, 2 rajčata, petrželovou nať a 100 gramů strouhaného sýru.

Fazole opláchněte ve studené vodě a nechte je přes noc v hrnci nabobtnat. Druhý den je sceďte, zalijte třemi šálky vody a dejte vařit. Asi po 10 minutách přendejte fazole do pánve.

Smažte je na oleji asi 5 minut, potom je zalijte 6 šálky vody a vařte, dokud nezměknou. V druhé pánvi mezitím orestujte na oleji cibulku a k ní přidejte pokrájenou mrkev, papriku, rajčata a veškeré koření.

Směs pak přidejte k vařeným fazolím. Podle chuti vše osolte a opepřete a krátce povařte. Nakonec už stačí jen polévku naservírovat, posypat strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou a můžete podávat.

Zdroj: Travel magazín, Česká televize, 196 flavors, Chasing the Donkey

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz