Mazanec podle Josefa Maršálka: Tajnou ingrediencí je bílé víno

Mazanec
Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Chcete si letos na Velikonoce upéct domácí mazanec? Není na tom nic náročného. Inspirovat se můžete třeba receptem cukráře Josefa Maršálka. Zároveň pro vás máme tipy, na co si dát při přípravě tohoto pečiva dobrý pozor.

Josef Maršálek je slavný cukrář, který už v životě nějaký ten mazanec upekl. Do těsta přidává i suroviny, které byste v běžném receptu nenašli. Zkuste si tentokrát upéct pečivo podle jeho rad.

Recept podle Josefa Maršálka

Na mazanec podle Maršálka budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 80 gramů cukru krupice, 10 gramů vanilkového cukru, 275 mililitrů suchého bílého vína, 100 gramů másla, špetku soli, 2 žloutky, 75 gramů rozinek, 75 gramů hořké čokolády, 20 gramů čerstvého droždí a kůru z citronu.

Mazanec budete polévat polevou z citronové šťávy a cukru. Na dokončení si připravte nasekané mandle a rozšlehané mléko.

Do mouky přidejte droždí, vanilkový cukr, kůru z citronu, sůl, bílé víno a žloutky. Připravte těsto, do kterého následně zapracujete kousky másla.

Potom přidejte kousky čokolády a rozinky, nechte těsto hodinu kynout a poté vytvořte bochník, který posypte mandlemi a dejte péct na 160 °C na 50 minut. Nakonec ho ještě teplý přelijte polevou a nechte zatuhnout.

Chyby při pečení mazance

Pokud chcete udělat opravdu dokonalý mazanec, měli byste si dát pozor na zásadní chyby, které mnoho lidí často dělá. První z nich je, že se vaše těsto na mazanec až příliš lepí. To znamená, že je do něj třeba přidat více mouky, radí Top Recepty.

Pokud se vám stane, že mazanec při pečení praskne, je to pravděpodobně nedostatečným nakynutím těsta. Pamatujte na to, že je třeba nechat ho kynout minimálně hodinu, klidně ale můžete počkat i déle.

Stát se může i to, že se těsto srazí, varuje Lifee. Obvykle je to způsobeno špatnou teplotou použitých surovin. Dbejte na to, abyste všechny ingredience míchali až při pokojové teplotě, tedy minimálně půl hodiny po vytažení z lednice.

„Historie sahá až do 15. století. Mazanec se připravoval vždy na Bílou sobotu, aby mohl být v kostele na Boží hod velikonoční posvěcen.“ doplňuje web Nejrecepty.cz

Zdroj: Lifee, Top Recepty, Můj Rozhlas, Aktivní Senior, Český rozhlas Region

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz