Mazanec je jednodušší, než byste si mysleli. Připravte si ho letos i vy

Zdroj: Shutterstock

Mazanec peče kolem mě snad každý. Já ho ještě před několika lety nedělala, vždy jsem ho koupila v obchodě. Asi před dvěma lety jsem ho poprvé vyzkoušela doma. A zjistila jsem, že jeho příprava není nijak náročná. Od té doby ho sem tam upeču i mimo velikonoční čas.

Pečení mazance u nás vždy měla na starosti babička. Co jsem se odstěhovala od rodiny, nikdy jsem ho doma nedělala. Když mě před pár lety rodina navštívila, byli překvapení, že tak snadné jídlo neumím. A tak jsem se ho naučila.

Poctivý domácí mazanec

Mazanec obvykle připravuji v sobotu odpoledne, aby byl na neděli k snídani čerstvý. Vydrží pak i do pondělí, pokud tedy nějaký zbyde. Obvykle se totiž sní velmi rychle.

Domácí mazanec chutná stokrát lépe než ten z obchodu. Kromě toho, že jste si jisti tím, co do něj dáváte, je také vždy spolehlivě čerstvý. Nučte se ho tak doma připravovat i vy. Opravdu na tom nic není.

Recept na mazanec

Na přípravu mazance budete potřebovat 350 gramů hladké mouky, 150 mililitrů mléka, 85 gramů rozpuštěného másla, 70 gramů cukru, 30 gramů rozinek, 45 gramů plátků mandlí, 20 gramů droždí, 3 žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru, vajíčko na potření a sůl.

Do mísy robota dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Vše promíchejte a udělejte ve směsi důlek. Do toho nadrobte droždí a přidejte polovinu mléka. Jakmile vzejde kvásek, vše smíchejte a přidejte zbytek mléka.

Následně vmíchejte do těsta také žloutky, máslo a citronovou kůru. V robotu vše hněťte asi 10 minut. Přidejte rozinky a část mandlí. Těsto nechte kynout hodinu, potom z něj udělejte bochník.

Ten nakonec potřete vajíčkem a posypte zbytkem mandlí. Pak mazanec pečte na 160 °C hodinu a půl. Chutná skvěle s máslem i samotný, vhodné je k němu připíjet kakao.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz