Jedení rukama je základem indické kultury: Tradice pochází z ájurvédského učení, kdy každý prst na ruce má svůj význam
Zajímavosti

Jedení rukama je základem indické kultury: Tradice pochází z ájurvédského učení, kdy každý prst na ruce má svůj význam

I u nás je běžné, že se do některých jídel s chutí pustíme spíše holýma rukama než příborem. Co třeba pečené kuře, které je přece daleko pohodlnější vzít do ruky, než ho pižlat vidličkou a […]

Keňa a masajský rituál pití kravské krve: Bohatství je posuzováno podle velikosti stáda a krev se konzumuje čerstvá
Zajímavosti

Keňa a masajský rituál pití kravské krve: Bohatství je posuzováno podle velikosti stáda a krev se konzumuje čerstvá

Masajové jsou polonomádský pastevecký kmen, který sídlí v Keni a v některých částech severní Tanzanie. Tento kmen žije v drsných přírodních podmínkách a umí využít všechny dostupné zdroje, které dokáže začlenit do jídelníčku a také […]

Opilý sýr: Zamilují si ho fanoušci červeného vína. Nevšední gurmánský zážitek s přes 100 let starou válečnou historií
Mléčné výrobky

Opilý sýr: Zamilují si ho fanoušci červeného vína. Nevšední gurmánský zážitek s přes 100 let starou válečnou historií

Sýr je klasickou pochoutkou k popíjení vína a jsou země, kde se běžně dává na stůl po hlavním jídle, aby si hodovníci ještě mohli u stolu posedět, pobavit se a trochu si zamlsat. Delikátní tečka […]

Válení sýru z kopce: Závody v Anglii přinesou každoročně řadu zranění. Tradice je opředena řadou zajímavostí
Zajímavosti

Válení sýru z kopce: Závody v Anglii přinesou každoročně řadu zranění. Tradice je opředena řadou zajímavostí

V malém regionu Gloucester v jihozápadní Anglii se každý rok na jaře koná akce, na kterou cestují lidé z širokého okolí. Jde o každoroční válení sýrů, kdy se soutěžící vrhají z kopce dolů a snaží […]

Čínská vejce panenských chlapců: Vyhlášená pochoutka s recepturou starou stovky let. Moč chlapců jako nenahraditelná komodita
Světové pokrmy

Čínská vejce panenských chlapců: Vyhlášená pochoutka s recepturou starou stovky let. Moč chlapců jako nenahraditelná komodita

Nad rozmanitostí čínské kuchyně se dnes téměř nikdo nepozastavuje. Přesto jsou některá jídla určená jen pro velmi otrlé strávníky, kteří neváhají prazvláštní pokrmy vyzkoušet a také se přesvědčit o účincích, které jsou jim mnohdy připisovány. […]

Opičí mozek pojídaný rovnou z živé opice: Neetická praktika, která přináší nejen vážné choroby, ale i tučnou pokutu
Světové pokrmy

Opičí mozek pojídaný rovnou z živé opice: Neetická praktika, která přináší nejen vážné choroby, ale i tučnou pokutu

Existuje mnoho podivných a nechutných jídel a gastronomických zvláštností, a právě opičí mozky podávané přímo z lebky opice patří k těm nejbizarnějším. Tento rituál je podtržený ještě týráním nebohých zvířat. Podivné chutě Pravdivost tvrzení o […]

Indonéský kmen žije s mrtvými i několik let. Zemřelí dostávají najíst a na jejich počest jsou obětováni buvoli
Zajímavosti

Indonéský kmen žije s mrtvými i několik let. Zemřelí dostávají najíst a na jejich počest jsou obětováni buvoli

Říká se, že jíme, abychom žili. Jenže Toradžané krmí i zemřelé, dokonce je převlékají a dopřejí jim cigaretu. Smrt pro ně neznamená konec bytí, ale jen ukončení jedné etapy. Smrtí život nekončí Toradžané jsou původními […]

Muktuk: Tradiční inuitský pokrm z velryby. Je opředen legendou, a přesto pohoršuje společnost
Maso

Muktuk: Tradiční inuitský pokrm z velryby. Je opředen legendou, a přesto pohoršuje společnost

Inuitské legendy vypráví, že velryby, tuleni i mroži plavající v severních vodách bývali svého času prsty bohyně moře Sedny. Sedna byla dívka, které otec vystrašený blížící se bouří na moři usekl prsty, když se snažila […]

Stolování ve světě: Kde je alkohol povinný a kdy můžete hůlkami jídlo napichovat?
Světové kuchyně

Stolování ve světě: Kde je alkohol povinný a kdy můžete hůlkami jídlo napichovat?

Jiný kraj jiný mrav. To, co je u nás standardní, je na druhém konci světa považováno za podivnost a naopak. Víte, jaké rituály jsou typické pro Thajsko nebo Ukrajinu? Možná vás dnes trochu překvapíme. Japonské […]