Velikonoční jídelníček: Na Škaredou středu bramboráky, na Velký pátek žádné maso

Zdroj: Shutterstock

Velikonoční svátky se blíží. Během týdne před Velikonocemi mnoho lidí dodržuje celou řadu zvyků. Ačkoli někteří z nás prožíváme pouze pár dní z celého období, ve skutečnosti jde o poměrně rozsáhlý svátek, během kterého byste měli dbát i na to, co v jednotlivých dnech jíte.

S Velikonocemi se pojí vajíčka vařená natvrdo, beránek, nádivka či mazanec. Víte ale, co byste měli jíst na Škaredou středu, Zelený čtvrtek nebo Velký pátek?

Celé svátky začínají Květnou nedělí, po které následuje Modré pondělí a Šedivé úterý. Pro křesťany je v tomto období velmi důležité dodržovat půst. To ovšem neznamená, že by člověk nemohl jíst nic. Je jen třeba se vyhýbat pokrmům živočišného původu, uvádí Vital Web.

Škaredá středa, škaredé jídlo

Na Škaredou středu se obvykle má podávat bezmasé jídlo, které nevypadá nijak vábně. Neznamená to ale, že byste si na něm nepochutnali. Obvykle se jedná třeba o bramboráky natrhané na kusy.

Zelený čtvrtek také spojuje jídelníček se svým názvem. Ve vašem menu by se mělo objevit hodně čerstvých bylinek, připravit si tak můžete právě třeba tradiční kopřivovou nádivku, radí Vital Web.

Velký pátek je postním dnem, kdy je třeba se vyhnout masu. Připravují se obvykle lehké pokrmy, velmi často je to například zelňačka. V dnešní době je běžné do ní dávat klobásu, dělat by se to ale podle tradice nemělo.

V sobotu začněte s pečením

Bílá sobota je dnem, kdy končí čtyřicetidenní předvelikonoční půst. V tomto dni se pečou mazance a také jidáše. Pečivo je díky tomu připravené na neděli a můžete ho pak posnídat společně s kávou či kakaem.

Kromě toho na Velikonoční neděli už můžete také konzumovat maso. Dříve se v mnoha rodinách dělala pečeně z beránka. Tato tradice sice už dnes není až tak běžná, někteří ji nicméně dodržují.

Samotné Velikonoční pondělí je pak především ve znamení vajíček. Ta se jedí natvrdo samotná, dělají se z nich pomazánky, nebo se zpracovávají do sekané. Od tohoto dne je povoleno jíst v podstatě všechno.

Zdroj: Pro ženy, Magazín Recepty, Vital Web, Seznam Zprávy, Vital Web

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz