Bramborový chléb je zdravější než klasické bílé pečivo. Pohlídejte si ale obsah cukru a sodíku

Zdroj: Shutterstock

Není nad čerstvý chléb. Ať už si ho uděláte doma, nebo ho přivezete z obchodu čerstvě dopečený, vždy si na něm pochutnáte. Kromě klasického chleba ale existuje celá řada alternativ. Jednou z nich je i chléb bramborový. Je pro naše tělo zdravý?

Bramborový chléb je pečivo, které je vytvořeno z mouky, mačkaných vařených brambor, někdy se do něj přidává také například cibulka či další koření. Kromě zajímavé chuti byste si ho ale jednou za čas měli dát i z jiných důvodů.

Výhody konzumace bramborového chleba

Brambory jsou nízkokalorickou potravinou. Pokud se smíchají s celozrnnou moukou, je rozhodně vzniklé pečivo daleko dietnější než obyčejný bílý chléb, píše Facts.

Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo, říká se obvykle, abyste začali vynechávat pečivo. Pokud si na to chcete zvykat postupně, bramborový chléb je skvělým prostředkem, který vám s tím pomůže.

Brambory jsou dále dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je draslík, vitamín C a hořčík. I v tomto případě tak do těla dostanete něco zdravého, a to i přesto, že se jedná na první pohled o obyčejné pečivo.

Na co si dát pozor?

Konzumace bramborového chleba je sice pro tělo zdravá, i tak je ale třeba si některé věci pohlídat. Některé značky bramborového chleba mohou mít vysoký obsah cukru a sodíku. Vždy se tak podívejte, co přesně kupujete.

Pokud máte strach z toho, že kupovaný chléb nebude zdravý, můžete si ho připravit snadno doma. Dělá se jako klasický chléb, do kynutého těsta nicméně místo poloviny mouky dáte nastrouhané vařené brambory.

Přidejte dále koření podle vlastní chuti a dopřejte si pak ještě křupavé a teplé pečivo těsně po vytažení z trouby. Nejlépe chutná s pomazánkami či sýrem a salámem, dají se na něj ale mazat i sladké marmelády.

Zdroj: Live Strong, Mashed, The Trellis, Facts, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz