Řemeslné bulky od dědy: Snadné kynuté pečivo ideální k pečenému masu nebo jen tak s máslem

Zdroj: Shutterstock

Doma jim říkáme řemeslné bulky. Recept mého dědu kdysi naučil kamarád a on ho potom předal rodině. Tohle pečivo se hodí především k masu a často ho tak pečeme, když třeba chystáme grilovačku, nebo když máme v plánu dělat větší množství v troubě pečeného masa.

Jsou křupavé, zároveň ale uvnitř měkké a křehké. Dají se samozřejmě namazat i máslem a jíst třeba se šunkou nebo marmeládami, pro nás jde ale o jídlo typické k masu.

Buď k němu bulky přikusujeme místo přílohy, nebo je využijeme na tvorbu domácích hamburgerů s trhaným vepřovým. Je na vás, jak si pečivo oblíbíte vy. Rozhodně byste si ale řemeslné bulky měli doma vyzkoušet připravit.

Příprava den předem

Na přípravu bulek budete potřebovat 4 hrnky mouky, 2 lžičky soli, 1 lžičku sušeného droždí a 2 hrnky vody. Zatímco suroviny jsou poměrně jasné a jednoduché, jeden háček tu přece jen je.

Kynutí samotného těsta totiž potrvá nějakých 12 hodin. Je proto vhodné s přípravou začít den předem navečer, aby druhý den k obědu mohly být čerstvé bulky.

Jak na řemeslné bulky

Vezměte si středně velkou mísu, dejte do ní mouku, sůl a droždí a vše dobře promíchejte. Potom udělejte uprostřed důlek a nalijte do něj vodu. Těsto zpracujte, přikryjte utěrkou a nechte na teplejším místě 12 hodin kynout.

Těsto by po vykynutí mělo být pokryté bublinkami a vypadat střapatě. V tuto chvíli ho znovu zpracujte a vyklopte na pomoučněný vál, kde ho rozdělíte na 12 až 16 stejných dílů.

Každý kousek obalíte v mouce, uděláte z něj tvar bulky a na vrchní straně do něj naříznete tvar písmene X.

Vytvarované bulky nechte 20 minut kynout, poté je dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečivo se peče asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz