Podpažák: V Trnavě pečou bochník velký jako kolo od vozu

Zdroj: Shutterstock

Trnavský chléb neboli Podpažák zaujme na první pohled svou velikostí a na první ochutnání svou křupavou kůrkou a vláčným těstem. Protože tento chléb šizený opravdu není.

V Trnavě u Zlína najdete v jednom komplexu hospodu, pivovar, ubytovací zařízení a prostory pro společenské události. Největší pozornosti se ale v současnosti dostává přilehlé pekárně.

Historie trnavského areálu

Již v roce 1928 vznikla hospoda, kterou postavil praděda manžela současné majitelky Slávky Vraníkové. Od té doby si ji rodina předává z generace na generaci.

V roce 2008 byla hospoda rozšířena o stodolu, která nabízí prostory k pronájmu pro různé společenské události, včetně svateb. V červnu roku 2014 přibyl pivovar Vraník, kde si kromě koupě piva můžete najít ubytování i pronajmout taneční sál.

Trnavský chléb Podpažák

Samotná pekárna působí na trhu 11 let a obyvatelé Trnavy si sem chodí každý den pro čerstvé pečivo. Najdete zde vše od rohlíků po tradiční frgály. Zvláštní pozornost si pak zaslouží trnavský chléb, známý jako Podpažák. Tento téměř dvoukilový bochník je výsledkem poctivé pekařské práce a kvalitních českých surovin.

V pořadu Pečení na neděli pro Českou televizi Slávka Vraníková vysvětlila, odkud se vzal název Podpažák. „Název Podpažák vymyslel můj manžel Luděk. Chléb je totiž velký jako kolo od vozu a musí se vzít do podpaží, abyste si ho odnesli z obchodu.“ V pekárně si pro speciální příležitosti mohou zákazníci objednat Podpažák zdobený a plněný slaninou, škvarky nebo zkrátka tím, co mají rádi.

Kvalita potvrzená oceněním

V roce 2021 dokonce Podpažák získal ocenění Regionální potravina Zlínského kraje. „Po Trnavě se to rozkřiklo a lidé nám chodili gratulovat. Můj manžel, který bohužel již není mezi námi, by byl hrdý. On pro pivovar i pekárnu dýchal. To on tu vše vybudoval do dnešní podoby. Byl to velký vizionář. Věřím, že kluci navážou na naše úsilí a hospodu i pekárnu jednou převezme pátá generace,“ přináší web Vitalia slova Slávky Vraníkové, majitelky pekárny i přilehlého komplexu.

Přestože ocenění majitelku těší, největší radost má ze spokojených zákazníků. Pokud budete mít někdy cestu kolem, určitě Podpažák ochutnejte. A aby vám chléb lépe klouzal do žaludku, můžete jej zapít pivem Vraník.

Zdroj: Česká televize, Vitalia, Pekařské technologie

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz