salmorejo
Recepty

Salmorejo: Studená rajčatová polévka ze španělské Córdoby zpestří a odlehčí jídelníček

Salmorejo je také někdy označovaná jako ardoria nebo ardorío. Jde o tradiční polévku, která je oblíbená hlavně v jižních oblastech Španělska. Je známá pro svěží chuť, která je oblíbená hlavně v teplém období, ale stejně dobře poslouží, pokud je třeba ubrat […]

grissini
Pečivo a těstoviny

Jak se dostaly na jídelní stůl italské grissini? Dodnes se v malých italských pekárnách vyrábí tradičními postupy

V celé řadě italských restaurací je běžné, že jsou hostům servírované chlebové tyčinky, zvané grissini. Hosté je dostanou doprostřed stolu, většinou zabalené jen v ubrousku, pokud jde o malou klasickou restauraci. Tyčinky nechybí na žádném stole Větší […]

Upečte si domácí chlebíčkovou veku. Postačí základní ingredience a trocha trpělivosti
Recepty

Upečte si domácí chlebíčkovou veku. Postačí základní ingredience a trocha trpělivosti

Jestli jste již zkoušeli péct domácí rohlíky, veku zvládnete levou zadní. A pokud nezkoušeli, též se nemáte čeho bát. Postup výroby veky je velmi jednoduchý a vaši přátelé domácí obložené chlebíčky zajisté ocení. Rozdíly mezi […]

Připravte dětem originální mikulášskou nadílku. Upečte jim Mikuláše nebo čerta z kynutého těsta
Recepty

Připravte dětem originální mikulášskou nadílku. Upečte jim Mikuláše nebo čerta z kynutého těsta

Všechny děti se pátého prosince těší na mikulášskou nadílku, možná jen ty zlobivější s obavami vyhlíží čerta. Pokud však byly vaše děti hodné, zkuste jim připravit originální figurky z kynutého těsta. Kynuté těsto jako symbol hojnosti Podle […]

Francouzská bageta se dostala na seznam UNESCO. Recept na její přípravu je překvapivě snadný
Zajímavosti

Francouzská bageta se dostala na seznam UNESCO. Recept na její přípravu je překvapivě snadný

Bageta a Francie jsou spolu neodmyslitelně spojeny. A přestože je bageta v posledních letech na ústupu kvůli rozmachu kváskového pečiva, nyní její pozice pravděpodobně posílí. UNESCO ji totiž zařadilo na seznam „nehmotného kulturního dědictví“. Pizza, […]

Dedek
Celebrity

Honza Dědek proniká do tajů gruzínské kuchyně. Zkuste její neodolatelné pečivo chačapuri také

Novinář a moderátor Honza Dědek měl poslední rok opravdu hektický, a tak si konečně uprostřed léta dopřál pauzu. Odložil práci na své talk show a vzal svou mladou přítelkyni Terezu na dovolenou. Volba padla na […]

Chléb: Čerstvý, zmražený nebo okoralý. Každý z nich se hodí na jiné zdravotní neduhy
Pečivo a těstoviny

Chléb: Čerstvý, zmražený nebo okoralý. Každý z nich se hodí na jiné zdravotní neduhy

Ať už dáváte přednost klasickému světlému, nebo spíš tmavému bochníku chleba, velmi záleží na tom, zda je čerstvý, či mražený. Struktura se totiž v obou případech liší, a co víc, může to mít dopad na […]