Vídeňský chléb: S přípravou tradičního pečiva vám pomůže pekáč a trochu vody

Zdroj: Shutterstock

Vídeňský chléb je speciální druh pečiva, který se připravuje s pomocí techniky vynalezené v 19. století ve Vídni, píše iFood. Tu nicméně na návštěvě města vymyslel dánský pekař. Chlebu se tak sice říká vídeňský, velmi oblíbený je ale také v severských zemích.

Ačkoli se mu říká vídeňský chléb, u nás bychom ho popsali spíše jako bagetu. Podlouhlé pečivo je nadýchané a křupavé, dá se konzumovat slané i sladké. A jeho přípravu zvládne i začátečník.

Co budete potřebovat

Na přípravu vídeňského chleba budete potřebovat balíček sušeného droždí, 2 lžíce cukru, šálek odtučněného mléka, špetku soli, 3 šálky mouky, 3 lžíce nesoleného másla a 1 vajíčko.

Nejprve si nechte vzejít kvásek. To uděláte tak, že do menší mísy dáte teplé mléko, cukr a droždí, vše přikryjete a necháte 15 minut na teplejším místě.

Pečení v páře

Jakmile vám kvásek vzejde, přidejte k němu mouku a sůl. Těsto přeneste na pracovní plochu a vypracujte. Potom ho nechte ještě hodinu kynout. Pak ho rozdělte na 6 stejných dílů.

Každý díl vytvarujte do tvaru bagety, kterou potřete vajíčkem a z vrchní strany na několika místech nařízněte. Takto nechte bagetky ještě hodinu kynout.

Do trouby dejte nejprve hluboký pekáč, ve kterém bude trochu vody. Nad něj pak umístěte plech s bagetkami. Ty se budou péct na 180 °C asi 30 minut. Díky odpařující se vodě budou dokonale nadýchané.

Zdroj: Epicurious, Alchetron, iFood, Wheel of Baking

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz