Ema Destinnová se uměla ohánět v kuchyni. Zkuste její božský bezlepkový dort

Zdroj: Profimedia

Seriál Zlatá labuť má u diváků obrovský úspěch. I proto se TV Nova rozhodla překvapit své příznivce tím, že začala vysílat pořad s názvem Zlatá Labuť u sporáku. Hned první díl je věnován Emě Destinnové a jejímu receptu na bezlepkový dort.

Ema Destinnová byla slavná česká operní pěvkyně, která se ale nejen u nás proslavila i jako všestranně vzdělaná a velmi inteligentní osobnost. Kromě toho, že měla zlato v hrdle, uměla se také skvěle ohánět v kuchyni.

Nesnášenlivost lepku

Jedním z oblíbených receptů Emy Destinnové byl i ten na bezlepkový dort, na kterém si člověk může pochutnat a dopřát si ho i v případě, že má s lepkem problémy.

Nesnášenlivosti lepku se také říká celiakie. Může objevit už v dětství, ale člověk se s ní může setkat také až během svého života.

„Ve střevech postiženého člověka se odehrává přemrštěná imunitní reakce na lepek, která vede k chronickému zánětu a následně k poškození střevní sliznice, zvláště pak v oblasti dvanáctníku,“ popisuje problém server NZIP.

Lidí s nesnášenlivostí lepku je na světě mnoho. Proto se dnes už velká část jídel, která ho obsahují, dá nějakým způsobem nahradit, a právě bezlepkové recepty jsou velmi oblíbené.

Bezlepkový dort podle Emy Destinnové

Na přípravu bezlepkového dortu podle Emy Destinnové budete potřebovat 6 vajec, 175 gramů moučkového cukru, 175 gramů bramborové moučky, čokoládu na vaření, ovoce (maliny, borůvky), sekané mandle, sůl, rostlinný tuk a hrubou mouku na vysypání formy.

Žloutky s moučkovým cukrem nejprve vyšlehejte do pěny. V jiné násobě vyšlehejte se špetkou soli bílek do sněhu. Obě směsi pak smíchejte. Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou, aby se vám k ní těsto nepřilepilo.

Dort pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů přibližně hodinu. Následně ho ozdobte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni, ovocem a drcenými mandlemi. Ty podle TV Nova Ema milovala. A pokud chcete experimentovat, můžete využít i další ovoce podle svých chutí, kokos nebo třeba celé kousky čokolády.

Zdroj: TV Nova, NZIP

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz