Petržel není jen ozdobou polévek. Má také nespočet zdravotních výhod pro vaše tělo

Zdroj: Shutterstock

Čerstvou petrželku většina lidí využívá především do polévek. Tahle superpotravina se ale hodí i do mnoha dalších receptů. Ať už se rozhodnete z ní udělat nádivku, nebo ji přidat do salátů, věřte tomu, že vaše zdraví vám poděkuje.

Vypěstovat si petržel na zahrádce není nic složitého. Dobrá zpráva je, že k tomu vlastně mnohdy nepotřebujete nic víc než truhlíček s hlínou. Bylinku tak s klidem můžete pěstovat i v bytě či na balkoně.

Zdravotní účinky petržele

V syrové nati je daleko více vitamínů než v tepelně zpracovaném kořeni, uvádí pro začátek server Healthline. Petržel organismu dodá vitamin C, A, železo, draslík, hořčík a je vydatným zdrojem kyseliny listové.

Jedním z jejích největších přínosů pro organismus jsou podle studie z roku 2013 její protizánětlivé účinky. Petržel je vhodnou prevencí proti rakovině, onemocnění srdce, problémům s ledvinami i játry.

Zahraniční článek z roku 2022 doplňuje, že má petržel také vynikající detoxikační účinky. Vyhnout by se jí měly jen nastávající maminky, látky v ní obsažené totiž mohou mimo jiné vyvolat stahy děložního svalstva, a tím také předčasný porod.

Využití v desítkách receptů

Každá hospodyňka ví, že petržel patří do polévky. A to jak kořen do vývaru, tak také nať, která jídlo krásně dozdobí. Mimo to ale můžete bylinku využít v řadě dalších receptů.

Skvělá je jako ozdoba na brambory prakticky k jakémukoli jídlu, dá se ale zapéct v nádivce. Sušená petrželová nať se hodí do celé řady omáček, nebo dokonce i jako koření na kuře.

Prakticky žádné jídlo nepokazíte, pokud do něj tuto superpotravinu přidáte. A když vám v květináči petržel vadne a vy máte pocit, že ji nestíháte spotřebovat, vždy se dá nasekat do mrazáku. Když ji pak nasypete do polévky, bude jako čerstvá.

Zdroj: National Library of Medicine, WebMD, Healthline, Taste of Home

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz