Meruňky: oblíbené ovoce s vysokým obsahem vitamínu C

Meruňka oblíbené ovoce s vysokým obsahem vitamínu C

Meruňky jsou ovocem, které je u nás dlouhodobě oblíbené. Kde se ale vlastně nachází jejich původní domovina a jaké kladné účinky mají na naše zdraví? Víte, co všechno si z nich doma připravit?

Původ meruňky obecné

Meruňka je peckovice, což je druh dužnatého plodu, v tomto případě ze stromu meruňka obecná (Prunus armeniaca), která je řazena do čeledi růžovitých. Ačkoli druhový název napovídá něco jiného, původní domovinou je Čína. Na evropský kontinent se ovšem později dostala právě z Arménie. Postupem času si našla cestu i k nám. Vzhledem k tomu, že se pěstuje pouze v oblastech s mírnějšími zimami, na našem území se meruňce obecné daří pouze v oblastech, kde je pěstováno víno.

Kde meruňky ochutnat?

Vzhledem k tomu, že je dnes po meruňkách velká poptávka, seženete je nejen ve velkých obchodních řetězcích, ale také v každém prodejně s ovocem a zeleninou. Navíc patří dlouhodobě k levnějším druhům ovoce. Pořídit si přitom nemusíte pouze čerstvé meruňky, ale třeba také meruňková jádra (ta ale přinášejí určitá rizika – viz níže), stejně jako sušené či kompotované meruňky, případně džemy. K dispozici pak máte i různé nápoje, z nichž mezi nejznámější patří meruňkové džusy a meruňkovice.

Jak využít meruňky v kuchyni?

Pokud si domů přinesete čerstvé meruňky, můžete je ihned konzumovat. Tak budou ostatně nejzdravější (uchovávají si všechny prospěšné látky). Připravit si z nich ale můžete mnoho pokrmů. Kromě výše zmíněných kompotů či džemů je možné toto oblíbené ovoce využít při přípravě různých sladkých laskomin, ať už se jedná o meruňkový koláč či knedlíky. Použít ho lze také do dortů anebo ovocných salátů. Ačkoli se v tomto ohledu příliš nevyužívá, mohou být také vhodnou ingrediencí k masným pokrmům (oblíbená je např. pečená kachna s meruňkami).  

Meruňky z hlediska zdraví

Meruňky obsahují velké množství vitamínu C, ale také A a B, dále minerálů (hořčík, vápník, draslík či železo), případně vlákniny. Jsou tedy zdraví prospěšné. Kladně působí např. na zažívání (trávení i funkci střev), a díky tomu, že neobsahují mnoho kalorií, jsou vhodné i při hubnutí. Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární soustavu (chrání např. srdce, snižují krevní tlak a uvolňují napětí cév a tepen). Meruňky se podílí také na lepší imunitě, metabolismu a detoxikaci organismu. Pomáhají i zraku a kostem a někdy bývají zmiňovány také protirakovinné účinky. Navíc působí antioxidačně.

Zajímavosti o meruňkách

  • Meruňky obecné se na severu Číny pěstují již tisíce let. V Evropě se ovšem začaly v širší míře pěstovat až v 17. století. Aktuálně jsou na „Starém“ kontinentu největšími pěstiteli Turecko a Francie.
  • V zemi původu jsou meruňky spojovány nejen s příznivým vlivem na zdraví, ale také s moudrostí a dokonce i s plodností.
  • Jádra meruněk obsahují kynogenní glykosid amygdalin. Ačkoli jsou prodávána, mohou být poměrně nebezpečná (především pro děti). Na druhou stranu je amygdalin obsažen v pecce, takže se samotnou dužninou vůbec nepřijde do kontaktu.
  • V České republice je pěstováno několik druhů meruněk. Nejrozšířenější je přitom odrůda Velkopavlovická, která byla vyšlechtěná přímo na našem území.
  • Velikost plodů se u jednotlivých odrůd může dosti lišit. Některé meruňky proto mohou vážit zhruba 40 g, jiné ovšem až 90 g.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*