Matcha – velmi zdravý čaj, který lze využít i do mnoha receptů

Matcha čaj a latté

Zelený čaj je v Asii využíván tisíce let. Uplatnění zde nachází v léčitelství i v rituálním kontextu. Pije se ovšem také kvůli chuti. Pozornost si navíc získává také na Západě, a to především druh zvaný matcha.

Historie čaje matcha

Zelený čaj matcha je dnes spojován především s Japonskem, ale jeho původu musíme hledat v Číně. V každém případě byl původně používán pro své léčivý účinky. Když se ale na konci 11. století vracel ze svého pobytu v Číně buddhistický mnich Eisai, přinesl se sebou i nový způsob konzumace zeleného čaje. Smíchaný prášek s horkou vodou pil jako nápoj, nepoužíval ho tedy jako léčivo. Matcha se postupně dostala i na císařský dvůr a postupně si jej oblíbili také samurajové. V 16. století vznikl právě v jejich prostředí čajový rituál, který měl harmonizovat psychické rozpoložení.

Kde matchu ochutnat?

Ačkoli si mnoho Čechů stále ještě kupuje levné sypané čaje v běžných obchodech, prášková matcha se u nás díky většímu zaměření na východní kulturu stává stále populárnější. Pořídit si ji už tedy můžete nejen v prodejnách zdravé výživy, ale také v některých supermarketech (např. Albert). Ochutnat matchu již lze rovněž v některých restauracích. Objednat si tento zelený čaj můžete také ve specializovaných e-shopech.

Čaj matcha v kuchyni

Matcha může být nejen zdravým a rituálním nápojem, ale vzhledem k tomu, že jde o lehce hořký a osvěžující čajový prášek, má také široké využití jako kuchyňská ingredience. Zatímco v zimě vás zahřeje horký čaj, v létě se můžete naopak osvěžit zmrzlinou z matchy (lze si připravit speciální variantu přímo z tohoto čaje, anebo s ním jednoduše posypat jakoukoli zmrzlinu). Použít ji navíc můžete i na výrobu čajových koláčků a smíchat ji je možné také s jogurtem či sýry. Matchou lze dochutit rovněž ovocné nápoje, hodí se do smoothies a připravit si můžete i latté.

Léčivé účinky čaje matcha

Zelené čaje procházejí minimálním zpracováním, takže jsou v přirozené formě. Ačkoli si můžete připravit horkou matchu, zelený prášek lze jednoduše rozmíchat i ve studené vodě, a pak neztratí žádné živiny. V každém případě čaj zaujme opravdu vysokým množstvím antioxidantů, které chrání organismus proti působení volných radikálů. Matcha navíc obsahuje kofein (tein), který účinkuje podobně jako kofein v kávě. Díky obsahu dalších látek ale tento zelený čaj uvolňuje energii delší dobu a plynule, což pro lidské tělo neznamená takovou zátěž.

Zajímavosti o čaji matcha

  • Zelený čaj je dlouhodobé oblíbený především ve východní Asii, ale třeba také na Středním východě. Na západě naopak dlouho dominoval černý čaj, což se ale začíná pomalu měnit.
  • Káva vás maximálně „nakopne“ za 30 minut od vypití a do tří hodin její působení odezní, přičemž následuje únava (tzv. biologický dluh). Energie z matchy se naopak uvolňuje po dobu tří až šesti hodin, takže je pro lidský organismus mnohem přívětivější.
  • I přes všechny výše popsané účinky byste matchu neměli konzumovat příliš často. Mohly by se totiž dostavit i nežádoucí efekty jako nespavost nebo zrychlený tlukot srdce.
  • Měli byste vědět, že matcha by se nikdy neměla zalévat horkou vodou. Buď ji rozmíchejte ve studené vodě, anebo ve smíchané a studené a horké vodě v poměru 1:2.
  • Pokud byste si chtěli matchu připravit tradičně, neměly by vám chybět bambusové lžičky, miska na přípravu a bambusová metlička, díky které získáte krásnou zelenou pěnu.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


1 Trackback / Pingback

  1. Japonská kuchyně: patří mezi nejzdravější na světě - Jimeto.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*