Wasabi: zdravý „japonský křen“, který ale může působit (nechtěně) projímavě

Wasabi (zdroj: Samphotostock.cz)

Wasabi neboli „japonský křen“ je dochucovadlo, které znají všichni milovníci suši. Ačkoli je zdravé, neměli byste ho konzumovat ve velkém množství.

Původ wasabi

Wasabi je koření, které se získává z oddenku rostliny, jež se nazývá eutrema japonská. Jak už napovídá její druhový název, původně rostla v Japonsku. V Zemi vycházejícího slunce se přitom používá stovky let, a to prakticky od té doby, kdy se začalo připravovat suši. V současné době se ovšem koření rozšířilo daleko za hranice Východní Asie a používá se na mnoha místech světa.

Kde wasabi ochutnat?

Wasabi zná asi každý, kdo si dal někdy v restauraci suši, protože se odedávna používá jako jeho dochucovací přípravek. Pořídit si jej ale jednoduše můžete i do své kuchyně. Eutremu japonskou si lze zakoupit v květináči, ale samotný oddenek budete v našich obchodech shánět asi marně. Na druhou stranu si jej můžete pořídit ve formě prášku, anebo jako pastu.

Wasabi v kuchyni

Toto koření, kterému se říká také „japonský křen“, je velmi aromatické a navíc i chuťově výrazné. Není tedy divu, že je mnohokrát ostřejší než křen. Proto byste to s jeho používáním neměli přehánět a buďte naopak obezřetní. Pak jej budete moci použít jako doplněk k různým pokrmům, ke kterým používáte např. hořčici. Lze jej však také použít do polévek anebo na salátový dresink.

Wasabi z hlediska zdraví

„Japonský křen“ obsahuje mnoho účinných látek, mezi které patří vláknina, vitamíny (předavším C) a minerály (vápník, hořčík, draslík), takže může mít kladný vliv na naše zdraví. Známé je např. svými antioxidačními vlastnostmi a působí rovněž antibakteriálně. Pozitivně může působit i na trávení, ovšem nadměrná konzumace někdy vyvolá projímavé účinky, což je další důvod pro obezřetnost.

Zajímavosti o „japonském křenu“

  • Ostrá chuť koření je způsobena množstvím izothiokyanátů. O nich se přitom někdy hovoří v souvislosti s protirakovinnými účinky.
  • „Japonský křen“ je známý i dezinfekčními vlastnostmi. Ostatně i to je jeden z důvodů, proč se používá při konzumaci syrových mořských plodů.
  • Mnohé produkty, jež seženete pod názvem „wasabi křen“, je běžný křen s 5 % wasabi prášku a zeleným barvivem.
  • K tomuto kroku dochází i z toho důvodu, protože je pěstování eutremy poměrně náročné, a z toho důvodů bývá dosti drahé.
  • Ačkoli náhražky mohou chutnat podobně, specifickou ostrou chuť nenahradí. Ta se přitom nepodobá chilli papričkám, ale spíše pálivé hořčici.
Přidat na Seznam.cz