Balzamikový ocet: kvalitní dochucovadlo, které zraje 12 let v dřevěných sudech

Balzamikový ocet patří mezi dochucovadlo a vyniká vysokou kvalitou. Musíte se ovšem zaměřit na zralé varianty, které v běžných supermarketech tak snadno neseženete.

Původ balzamikového octa

Balzamikový ocet je vlastně vinný ocet, který se vyrábí z vinného moštu odrůd Trebbiano a Lambrusco. V dřevěných sudech by měl přitom zrát minimálně 12 let. Původní domovinou balzamikového octa je Itálie, kde se vyráběl již ve středověku. Aktuálně je ale produkován i na jiných místech světa, přičemž vyhlášená je tím kupříkladu Kalifornie.

Není balsamico jako balsamico

Platí jednoduché pravidlo – čím je balzamikový ocet starší, hustší a dražší, tím je kvalitnější. V současné době je balsamico prodáváno i ve velkých obchodních řetězcích, nicméně zde narazíte pouze na nezralé varianty. Vyrazte pro něj tedy do specializovaných prodejen, kde sice seženete menší a dražší balsamico, zato bude hustší a starší, tzn. kvalitnější.

Balzamikový ocet v kuchyni

Kvalitní balsamico má lehce kořeněnou chuť a není příliš kyselé. V kuchyni byste s ním ovšem měli zacházet opatrně, neboť je velmi koncentrované a mohlo by „přebýt“ chuť dalších ingrediencí. Zároveň by se nemělo tepelně zpracovávat, protože se tak ničí jeho aroma. Hodí se tedy spíše na saláty, marinády či dipy, ale použít jej můžete i na maso nebo mořské plody. Vzhledem k nízkému obsahu kalorií se navíc jedná o zdravé dochucovadlo.

Balsamico z hlediska zdraví

Sirup zkvašený na ocet byl v Itálii původně používán k farmaceutickým účelům. Balzamikový ocet nám ovšem může pomoci i dnes. Kladně např. působí na kardiovaskulární systém, protože přispívá k regulaci krevního tlaku, cukru a cholesterolu. Navíc se podílí na správném trávení a kladný vliv má rovněž na kvalitu pokožky. Ačkoli balsamico chutná kysele, má zásadotvorný účinek, čímž se podobá jablečnému octu.

Zajímavosti o balzamikovém octu

  • Tradiční balsamico se vyrábí v italských městech Modena a Reggio Emilia.
  • Chcete-li si pořídit pravý balzamikový ocet, musíte hledat označení Aceto balsamico tradizionale di Modena či Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia.
  • Tyto výrobky splňují přísná kritéria výrobních postupů. Jsou přitom chráněny italským zákonem i zákonem Evropské unie.
  • Jak už jsme zmínili, kvalitní balzamikový ocet zraje v dřevěných sudech minimálně 12 let. Používá se přitom dub, kaštan, jalovec anebo třešeň.
  • V původní domovině se kvalitní balsamico pije i jako aperitiv nebo digestiv, a to zejména při slavnostních příležitostech (např. při svatební hostině).

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*