Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec

Kletzenbrot

Kletzenbrot patří mezi tradiční vánoční pochoutky. Ovocný chléb, který se dnes připravuje především v Rakousku, je navíc nejen chutný, ale obsahuje také spoustu zdravých ingrediencí.

Původ kletzenbrotu

Ovocný chléb je populární v jižním Německu, Rakousku a na severu Itálie. Původně obsahoval pouze hrušky a připravoval se především v adventním období. Plátky hrušek byly na mnoha místech (především v Bavorku a Rakousku) nazývány „Kletzen“, proto je dnes tento chléb znám pod názvem Kletzenbrot, ačkoli existují i další pojmenování, a to především hutzenbrot.

Ingredience na kletzenbrot

Zpočátku byl kletzenbrot vyráběn jako chléb s náplní sušených hrušek (a často i jablek). Když se ale na evropský kontinent začalo ve větší míře dovážet exotické ovoce, dnes se při výrobě ovocného chleba používají rovněž meruňky, datle či fíky, stejně jako citrónová nebo pomerančová kůra. V současné době je kletzenbrot také sladší, neboť se do něj přidává med, třtinový či řepný cukr.

Kletzenbrot o Vánocích

Kletzenbrot se dříve začínal péct kolem 30. listopadu a mimo jiné byl součástí slavnostního menu na svátek sv. Mikuláše. Zároveň se však pekl i pro vánoční období. Na Štědrý den či na Štěpána otec rodiny rozdal kletzenbrot dětem a v bohatších domech i služebnictvu. Dokonce měl přinést štěstí také do stodoly, takže byl k tomuto účelu podáván i ustájeným zvířatům.

Kletzenbrot a zdraví

Kletzenbrot představuje kvalitní vánoční dobrotu, která je nejen dobrá, ale zároveň zdravá. Obsahuje totiž mnoho druhů ovoce (kromě výše zmíněných můžete použít i švestky, rozinky či rybíz). Přidat je přitom možné i ořechy (mandle, vlašské či makadamové ořechy), jež obsahují spoustu živin. Pokud budete chtít kletzenbrot dosladit, neměli byste určitě používat bílý cukr či umělá sladidla.

Zajímavosti o kletzenbrotu

  • Kletzenbrot v ČR zřejmě nikde neseženete. Budete-li však trávit advent v sousedním Rakousku, bez problémů ho najdete na všech tradičních adventních trzích.
  • Mnohé rakouské rodiny stále dodržují jednu z vánočních tradic, totiž že kletzenbrot rozkrajují až na Štědrý den.
  • Pokud se rozhodnete si kletzenbrot připravit, vězte, že se k němu výtečně hodí ovocný punč.
  • Kletzenbrot se dostal i do literatury. Mluví se o něm např. ve slavném románu Thomase Manna, který nese název Kouzelný vrch.
  • Někdy je kletzenbrot označován za nejstarší vánoční moučník vůbec. To je sice odvážné tvrzení, nicméně jde skutečně o tradiční součást Vánoc.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*