Zabijačka: Starodávná společenská událost, které současnost nepřeje

Zdroj: Shutterstock

Ještě relativně nedávno představovala zabijačka nejen způsob zajištění masa na zimu, ale i významnou společenskou událost. V současnosti však počet domácích zabijaček klesá.

Historie zabijaček sahá hluboko do minulosti. Web Fér potravina uvádí, že první masné krámy vznikly už za panování Přemysla Otakara II. v roce 1234 a první řeznický cech byl zřízen v roce 1359.

Dříve se zabijačky konaly v zimních měsících, v předvánočním období nebo v době masopustu. Právo na porážku vepře bylo regulováno hrdelním právem a hospodář, který prase choval, mu před zabitím četl ortel, uvádí se v knize „Chvála české kuchyně“, píše Český rozhlas. Výslužku dostali místní hodnostáři a další důležité osoby ve vesnici jako farář, starosta nebo řídící učitel.

Společenský význam zabijaček je patrný i v umělecké tvorbě. Prosinec byl symbolizován obrazem zabijačky již ve středověkých kalendářích. Zabijačku zobrazuje také obrázek od Josefa Mánese na kalendářní desce Staroměstského orloje a ilustrace Mikoláše Alše či Josefa Lady. Scéna zabijačky se objevuje také v knize Střevíce z lýčí od Františka Nepila nebo v jednoaktovce Prase od Václava Havla, který využil motiv zabijačky pro vyjádření české přízemnosti, sobectví a hamižnosti.

Zabijaček ubývá

V průběhu let se však podoba a četnost zabijaček výrazně proměnila. Modernizace zemědělství, urbanizace, změna životního stylu a vzrůstající obliba vegetariánství vedly k poklesu počtu tradičních domácích zabijaček.

Naopak oživení zabijačkového nadšení přinesl zvýšený zájem o biopotraviny a lokální produkty. Některé agentury tak nabízejí zabijačku jako unikátní zážitek, užít si můžete i zabijačkové speciality v hospodách a jídelnách i mimo venkovské prostředí.

Že však zabijaček stále ubývá, potvrzují i informace na iDNES – v roce 2022 porazili lidé mimo jatka 93 tisíc prasat, v minulém roce už jen 80 tisíc. Před 15 lety se počet poražených prasat pohyboval kolem 200 tisíc.

Zdroj: Chvála české kuchyně (tradice – jídlo – stolování – osobnosti), 2016, Fér potravina, Český rozhlas, iDNES

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz