Zabijačka: Starodávná společenská událost, které současnost nepřeje
Zajímavosti

Zabijačka: Starodávná společenská událost, které současnost nepřeje

Ještě relativně nedávno představovala zabijačka nejen způsob zajištění masa na zimu, ale i významnou společenskou událost. V současnosti však počet domácích zabijaček klesá. Historie zabijaček sahá hluboko do minulosti. Web Fér potravina uvádí, že první masné […]

Vepřo knedlo zelo jako národní pokrm? Neznala ho Rettigová ani Neruda
Recepty

Vepřo knedlo zelo jako národní pokrm? Neznala ho Rettigová ani Neruda

Jeden z nejčastěji uváděných „národních“ pokrmů ve skutečnosti žádným národním pokrmem není. Vepřové s knedlíkem a se zelím se do české kuchyně dostalo překvapivě pozdě. Vepřo knedlo zelo je určitě české národní jídlo, nebo ne? První […]

Nakládané řízky: Zkuste vepřové naložit do jogurtu a vychutnat si řízek zase trochu jinak
Maso

Nakládané řízky: Zkuste vepřové naložit do jogurtu a vychutnat si řízek zase trochu jinak

Řízky jsou v naší rodině jídlo, které se konzumuje minimálně dvakrát do měsíce. Milujeme je všichni. A od doby, kdy je dělám nakládané v jogurtu, nám chutnají ještě daleko víc. Tenhle jednoduchý recept musíte vyzkoušet […]

Zavzpomínejte na legendární automat Koruna. Jeho vepřenky nikdy nezklamaly
Recepty

Zavzpomínejte na legendární automat Koruna. Jeho vepřenky nikdy nezklamaly

Palác Koruna je dodnes ozdobou pražského Václavského náměstí. V minulosti však budova skrývala něco ještě výjimečnějšího, a to automat Koruna, kam jste si mohli zajít i na oblíbené vepřenky. Historie automatu Koruna sahá až do […]

Domácí vepřovce ve skle se nevyrovná žádná masová konzerva. Zkuste si ji vyrobit podle receptu Kluků v akci
Maso

Domácí vepřovce ve skle se nevyrovná žádná masová konzerva. Zkuste si ji vyrobit podle receptu Kluků v akci

Zpracování i jiných částí vepřového masa, než jsou kýta, ořech, krkovice nebo panenka, je někdy opravdu výzva. V dnešní době většina z nás dá přednost spíše libovému masu. Nicméně z bůčku si kromě výborných klobás […]

Rillettes: Francouzská specialita z vepřového masa, s níž si české ručičky hravě poradí
Maso

Rillettes: Francouzská specialita z vepřového masa, s níž si české ručičky hravě poradí

Když se řekne rillettes, někomu se okamžitě začnou sbíhat chutě, jiný zase udiveně protáhne obličej. Zatímco někteří dobře vědí, co se pod tímto slovíčkem skrývá za dobrotu, jiní vůbec netuší, co je rillettes vlastně zač. […]

Retro bratislavská plec: Připravte si československou klasiku podle tehdejších norem
Maso

Retro bratislavská plec: Připravte si československou klasiku podle tehdejších norem

Bratislavská vepřová plec patří mezi tradiční československé pokrmy, a na její přípravu dokonce existovala norma. Recept není nikterak složitý, a tak si bratislavské plecko můžete připravit doma a třeba i zavzpomínat na své mládí. Československá […]

Feijoada: Z kombinace vepřového masa a obyčejných fazolí udělali Brazilci národní poklad
Světové pokrmy

Feijoada: Z kombinace vepřového masa a obyčejných fazolí udělali Brazilci národní poklad

Pokud patříte mezi milovníky netradičních pokrmů a poznávání nových chutí je pro vás obrovským lákadlem, pak byste si přišli na své i tehdy, kdy byste ochutnali národní pokrm Brazílie. Tato země je známá rozmanitostí chutí […]