Jak se jedlo za časů svatého Václava? Do domků se nevešla ani kuchyně, ve stravě dominovala mouka
Zajímavosti

Jak se jedlo za časů svatého Václava? Do domků se nevešla ani kuchyně, ve stravě dominovala mouka

V dobách sv. Václava, tedy v 10. století, byl jídelníček a způsob života velmi odlišný od toho, co známe dnes. Bydlení bylo malé a téměř bez vybavení. Stravu tvořilo především to, co lidé sami vypěstovali. […]

Historie slovenské kuchyně: Pivo teklo proudem, kaviár se zpočátku neuchytil
Zajímavosti

Historie slovenské kuchyně: Pivo teklo proudem, kaviár se zpočátku neuchytil

Slovensko má nejen bohatou historii a krásnou přírodu, ale také zajímavou kuchyni, která odráží mnoholetý vývoj a vlivy různých kultur. Zjistěte, jakým trikem dostal Ludvík XVI. mezi lid brambory a proč se pivo těšilo takové […]

Restaurace pod taktovkou socialismu: Rozdělení do cenových skupin a chlebíčky z automatu
Zajímavosti

Restaurace pod taktovkou socialismu: Rozdělení do cenových skupin a chlebíčky z automatu

Za dob socialismu neměli lidé zdaleka tolik možností, jak trávit volný čas, a proto byly návštěvy restaurací vítanou společenskou aktivitou. I když tehdejší gastronomie neměla nejlepší pověst, na některé podniky dodnes nostalgicky vzpomínáme. V minulém […]

Historie drive-thru restaurací: O prvenství se vedou spory. McDonald's s vydáváním jídel do aut vyčkával
Zajímavosti

Historie drive-thru restaurací: O prvenství se vedou spory. McDonald’s s vydáváním jídel do aut vyčkával

Přijet, objednat, převzít a zase odjet, to vše bez nutnosti vystrčit nohu z auta. Tak by se dal popsat koncept drive-thru podniků neboli prodejen jídla z okénka do aut. Kdo s touto myšlenkou přišel jako první a inspiroval […]

Hermelín se k nám dostal původně z Francie. I tam ale sýry dělala žena českého původu
Zajímavosti

Hermelín se k nám dostal původně z Francie. I tam ale sýry dělala žena českého původu

Hermelín patří v České republice k velmi oblíbeným sýrům. Hodí se k pečivu, dá se obalit a smažit, grilovat, ale také konzumovat jen tak samotný na obložených talířích. Jaká je ale vlastně historie tohoto vynikajícího […]