Rýži si vaše tělo zamiluje. Známe důvody, proč ji zařazovat na jídelníček pravidelně
Obiloviny

Rýži si vaše tělo zamiluje. Známe důvody, proč ji zařazovat na jídelníček pravidelně

Rýže je oblíbenou potravinou především v asijských zemích, kde se také ve velkém pěstuje. I v České republice se ale řadí k jedné z nejvýznamnějších příloh a milujeme ji na mnohé způsoby. Navíc jde o […]

Krémové rizoto jako zdroj energie: Víme, jak nejlépe připravit rýži arborio
Obiloviny

Krémové rizoto jako zdroj energie: Víme, jak nejlépe připravit rýži arborio

Škrob je pro lidské tělo důležitý. Jde o přírodní sacharid, který nám dodá velké množství energie. Právě proto do našeho jídelníčku pravidelně řadíme brambory, těstoviny i rýži. Není ale rýže, jako rýže. Rýže arborio je […]

Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení
Obiloviny

Špalda: prastarý druh pšenice, který pomáhá imunitě i trávení

Pšenice špalda je prastará obilnina, která se opět začíná dostávat do popředí zájmu. Je totiž nutričně bohatá, dobře stravitelná a pomáhá s některými neduhy. Původ pšenice špaldy Špalda je prastarým druhem pšenice, jejíž původní domovinu asi […]

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo
Obiloviny

Seitan: pšeničný lepek, který je výrazně stravitelnější než bílé pečivo

Seitan je vlastně pšeničný lepek, proti kterému se v posledních letech výrazně brojí. Je se ale v tomto případě něčeho obávat? Původ seitanu Ačkoli by se mohlo zdát, že je seitan novinkou moderního způsobu stravování, opak je […]

Black rice
Obiloviny

Černá rýže obsahuje více účinných látek než její „konkurentky“

Černá rýže je potravinou, která se v posledních letech začíná prosazovat na úkor své rozšířenější bílé „konkurentky“. Je totiž zdravější. Původ černé rýže Rýže patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě, když byla člověkem pěstována už […]

2-24292660
Obiloviny

Bulgur: zdravá příloha, která se stále častěji používá na místo rýže

Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže. Původ bulguru Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy […]

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá
Obiloviny

Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá

Rýže patří k nejrozšířenějším potravinám na světě. Většina lidí v ČR ovšem používá bílou variantu, která je nutričně daleko méně hodnotná než hnědá rýže. Původ rýže Rýže je rostlina z čeledi lipnicovitých, kam patří rovněž pšenice, ječmen, žito, […]

Teff - velmi zdravá obilovina, obsahuje 2× více železa než celozrnná pšenice
Obiloviny

Teff – velmi zdravá obilovina, obsahuje 2× více železa než celozrnná pšenice

Teff je tradiční název pro semena miličky habešské. Ačkoli se v České republice prozatím nejedná o příliš známou obilovinu, ve světě už je někdy označována za potravinu 21. století. Původ miličky habešské Rod milička (Eragrostis) existuje […]