Snídaně je základ dne, některá jídla ale váš život zkracují. Vyhněte se jim

Zdroj: Shutterstock

Nic jako nesmrtelnost neexistuje. Ale na druhou stranu si mnoho lidí život zbytečně zkracuje nezdravým životním stylem, kouřením a mnoha nezdravými jídly. Dá se toho udělat tolik, aby si člověk dopomohl k dlouholetosti. A snídat je obvykle podmínkou.

Snídaně je základ dne, stejně tak i základ mnoha diet. Je potřeba ráno nastartovat tělo, i kdyby to mělo být jen něčím opravdu malým. Pokud patříte k těm, kteří nesnídají, nebo dokonce ráno jen vypijí nalačno šálek kávy, popřemýšlejte o změně.

Jenomže i když je snídaně důležitá, některá jídla, která běžně snídáme, nejsou úplně vhodná, a dokonce podle vědců mohou zkracovat život. Kterým potravinám se proto raději ráno vyhnout?

Oblíbené müsli

Müsli je jednou z nejoblíbenějších snídaní. Obsahuje spoustu vlákniny, mnohdy kousky ovoce a je dietní. To si tedy mnoho lidí alespoň myslí, ale nemusí to být tak úplně pravda.

Většina krabic se totiž na první pohled jeví vesele, barevně a slibuje štíhlou linii, ale ve skutečnosti si musíte přečíst složení na její zadní straně, abyste zjistili, kolik cukru obsahují.

„Přidaný cukr může být nejhorší složkou moderní stravy. Strava s vysokým obsahem cukru může vést k řadě onemocnění, včetně obezity, chronických zánětů a srdečních chorob,“ píše se na webu healthdigest.com.

„Účinky příjmu přidaného cukru: vyšší krevní tlak, záněty, přibývání na váze, cukrovka a tuková onemocnění jater, to vše souvisí se zvýšeným rizikem srdečního infarktu a mrtvice,“ říká doktor Frank Hu, profesor výživy na Harvardu.

Müsli bohužel není jediným jídlem, kterému byste se při snídani měli vyhýbat. Velké množství cukru obsahují i lívance a palačinky, mnohdy mají navíc také velký podíl tuků.

Klobásy a další uzeniny

Lidé, kteří nedají přednost ovesným vločkám nebo müsli, patří obvykle k těm, kteří si ráno dají bílé pečivo společně se slaninou, klobásou či salámem. Někdo má už po ránu chuť na pořádný kus masa.

Ale podle lékařů je to špatně. „Tyto druhy masa obvykle obsahují konzervační látku zvanou dusičnan sodný,“ vysvětluje healthdigest. „Ten je spojen s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění,“ dodává web.

Pokud tyto výrobky snídáte častěji než jednou týdně, rozhodně udělejte změnu. Bílé pečivo je navíc plné cukrů a tuků, obecně je lepší zvolit spíše nějaký celozrnný chléb.

Ideální snídaní mohou být například vajíčka, která mají hodně bílkovin, jsou zdravá, a pokud je neděláte na velkém množství oleje, jde o jednu z nejvíce doporučovaných snídaní vůbec.

Kouzlo dlouhověkosti tedy tkví nejen v pravidelném cvičení a v odpočinku, ale také v tom, jakým způsobem nastartujete svůj den. Pokud změníte svůj jídelníček ještě dnes, možná stále můžete mnoho věcí zachránit.

Zdroj: eatthis.com, centralrecorder.com, healthdigest.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz