Pozitivní i negativní efekty konzumace bílé rýže: Zdroj energie i arsenu

Zdroj: Shutterstock.com

Rýže patří mezi časté přílohy, které se na našem stole objevují s železnou pravidelností. Obrovskou výhodou bílé rýže je fakt, že ji lze připravit na 100+1 způsobů, rýže je chutná nasladko i naslano. Zkrátka tak, jak ji má každý z nás rád.

Bílá rýže je rafinovaná rýže, což znamená, že byla mletá, aby se odstranily vnější slupky, vrstvy otrub a klíčky. Není tajemstvím, že ze všech druhů rýže se ta bílá konzumuje nejčastěji. Napadlo by vás, že by konzumace bílé rýže mohla mít pozitivní, ale i negativní dopady na vaše zdraví?

Můžete se po ní cítit nafouklí

I když byste tento nepříjemný jev přisuzovali spíše čočce nebo hrachu, pravdou je, že i bílá rýže může u mnohých lidí vyvolat pocity plynatosti.

Je sice dobře stravitelná, ale pokud jste citlivější jedinci, skutečně u vás může dojít k tzv. stavu nafouknutí. Pokud na tyto stavy trpíte, nikdy nejezte rýži krátce před tím, než půjdete spát.

Zvyšuje hladinu cukru

Pokud ji uvaříte prostě jen tak, sama o sobě příliš sladká není. Měli byste ale vědět, že v sobě tahle surovina obsahuje vysoké množství škrobu.

Co to pro vás znamená? Pokud budete jíst rýži často a ve velkém množství, může rýže zvýšit hladinu cukru v těle, a proto je vhodné, aby ji diabetici nekonzumovali.

Je zdrojem energie

Abychom rýži jen nehanili, je nutno dodat, že je zajímavým zdrojem energie. „Bílá obsahuje mnoho sacharidů, které jsou hlavním zdrojem paliva pro vaše tělo,“ vysvětluje web Eatthis.com.

Může zvýšit riziko metabolického syndromu

Metabolický syndrom je název pro skupinu rizikových faktorů, které mohou zvýšit riziko zdravotních stavů, jako jsou srdeční onemocnění, diabetes typu 2 a mrtvice.

Mezi tyto faktory patří vysoký krevní tlak, vysoká hladina cukru v krvi, vysoké hladiny triglyceridů i nízká hladina tzv. dobrého cholesterolu.

Může obsahovat arsen

Rýže pěstovaná v některých částech světa je kontaminovaná arsenem. „Rostlina rýže hromadí více arsenu než většina ostatních potravinářských plodin. To se stává problémem tam, kde jsou půdní nebo vodní zdroje kontaminovány arsenem,“ objasňuje web heatlhline.com.

Vysoký příjem arsenu je spojen se zvýšeným rizikem rakoviny, srdečních onemocnění a diabetu 2. typu. Navíc je toxický pro nervy a může ovlivnit funkci mozku.

Zdroj: Eatthis.com, heatlhline.com, new18.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz