Nemáte po ruce klasickou mouku? Náhražek je hned několik

Zdroj: Shutterstock

Že není mouka jako mouka a že rozhodně neexistuje jen jeden druh, zaznamenal asi každý, kdo byl v poslední době v obchodě. Stačí se totiž postavit před správný regál, aby bylo hned jasné, že nabídka se značně rozrostla.

Zatímco dříve byla pro obyčejné lidi mouka velkou vzácností (jen si vybavte pohádku Dařbuján a Pandrhola), dneska si můžeme koupit mouku hned v několika variantách. Proto rozhodně není žádná tragédie, když vám doma dojde ta „klasická“.

Mouka nesmí doma chybět

Určitě se shodneme na tom, že mouka patří mezi základní suroviny, které zkrátka v domácnosti nesmí chybět. Používáme ji nejen při vaření, ale zejména při pečení.

Většina lidí se i v dnešní době, kdy je tolik možností na výběr, spoléhá na klasickou mouku. Za tu klasickou považujeme pšeničnou hladkou mouku.

Když nám doma dojde v polovině přípravy nějaké dobroty nebo zrovna tehdy, když dostaneme chuť na sladký moučník, dokáže nás to rozladit.

Pokud nechcete čelit takovým situacím, mějte doma vícero druhů mouky, se kterými pak v kuchyni můžete doslova kouzlit. Budete překvapeni, kolik jich je.

Mandlová mouka

Mandlová mouka může být dvojí – vyrobena z blanšírovaných a neblanšírovaných mandlí. Mouka vyrobená z blanšírovaných mandlí má lehkou strukturu, její sestra je pak namletá o něco hruběji, protože se k výrobě používají mandle včetně slupky.

„Mandlová mouka je překvapivě všestranná a snadno se s ní pracuje,“ hodnotí self.com. Můžete ji tak v kuchyni použít prakticky k čemukoli.

Kokosová mouka

Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dužiny, která byla vysušena a poté rozemleta. Má vysoký obsah vlákniny.

Není vhodná pro náhražky jedna ku jedné, protože se chová velmi odlišně od bílé mouky a jiných náhražek. Absorbuje totiž většinu vlhkosti a poskytuje hustší a těžší strukturu.

Chlebová mouka

Další alternativou je chlebová mouka, která má vysoký obsah bílkovin. Při zpracování těsta se vytvoří ještě více lepku. „Je ideální pro robustní pečené recepty, jako je třeba chléb,“ doporučuje thepioneerwoman.com.

Cizrnová mouka

Pro někoho jedna velká neznámá, ve zdravé výživě je to však pro mnoho lidí volba číslo jedna. Cizrnová mouka je známá vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, proto dobře zasytí.

Doporučujeme ji používat na slané a sladké pokrmy, jako jsou palačinky, moučníky, chleby nebo knedlíky. Nicméně má oříškovou, zemitou chuť, a to některým lidem nemusí být příjemné.

Zdroj: self.com, thepioneerwoman.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz