Ječmen prospěje vašemu zažívání. Připravte si zdravé a syté krupoto

Zdroj: Shutterstock

Ječmen pochází z Asie. Dnes se běžně pěstuje i u nás, málokdo ale ví, že v Tibetu a Číně se objevoval už v 5. století před naším letopočtem. V současné době je u nás hned po pšenici druhou nejčastěji pěstovanou plodinou, uvádí Národní zemědělské muzeum.

Ječmen se už dříve používal proti nemocem. Odvar z něj byl dobrý proti kašli a rýmě, měl také ulevovat od bolestí hlavy, popisuje Very Well Fit. Dnes je ječmen považován především za plodinu, kterou se krmí zvířata.

I v našich kuchyních má ale bohaté využití. Přidává se do polévek s hovězím masem, a to především v zimě, kdy má chránit před nachlazením. Víte ale, že se z něj dá udělat také vynikající rizoto?

Účinky na zdraví

Ječmen je potravina bohatá na vlákninu. Je vhodné ho v kuchyni používat při hubnutí. Je velmi sytý, a člověk ho tak zkonzumuje jen malé množství, píše Healthline.

Ječmen navíc obsahuje antioxidanty, jako je vitamín E, beta-karoten, lutein a zeaxantin. Je také plný důležitých vitamínů, minerálů a antioxidantů. A co víc, je to dobrý zdroj beta-glukanu, vlákniny, která může pomoci snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Kromě toho ječmen také pomáhá ke správnému fungování trávicího a vylučovacího systému. Ječmenné produkty se často doporučují při problémech se zácpou.

Ječmenné rizoto

Někteří lidé ječmennému rizotu říkají také krupoto. Jeho příprava je velmi snadná. Budete potřebovat 500 gramů ječných krup, 100 gramů másla, olivový olej, cibuli, litr zeleninového vývaru, 200 gramů špenátu, 70 gramů parmazánu, 150 gramů hub, sůl, pepř, citronovou šťávu a petržel.

Kroupy properte ve studené vodě. Ve větším hrnci na másle nechte zezlátnout pokrájenou cibulku a potom na ni nasypte kroupy. Po dvou minutách opékání je zalijte vývarem. V tom kroupy duste a přidávejte ho postupně.

Mezitím si osmahněte na pánvi vedle houby s listovým špenátem. Ty potom vmíchejte do krupota, přidejte sůl, pepř a trochu citronové šťávy. Kroupy by tou dobou už měly být změklé.

Ječmenné rizoto se podává zastrouhané sýrem a s nasekanou petrželovou natí. Hodí se k němu kyselé okurky, červená řepa nebo třeba nakládané cibulky.

Zdroj: Healthline, Very Well Fit, Food Print, Taste of Home, Národní zemědělské muzeum, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz