Brambůrky (chipsy): enormně nezdravá pochutina, jež existuje i v šílených variantách

Brambůrky neboli chipsy (zdroj: Samphotostock.cz)

Brambůrky neboli chipsy jsou aktuálně velmi oblíbenou pochutinou. Bohužel. Jsou totiž velmi nezdravé, neboť obsahují mnoho škodlivých látek.

Původ brambůrků

O původu hranolků panují různé příběhy. Jeden říká např. to, že je připravil natruc známá indiánský kuchař George Crum hostu, který se stěžoval, že jsou jeho opečené brambory příliš silné. Ve skutečnosti se však recept na něco podobného dnešním bramborovým lupínkům nachází v knize William Kitchinera s názvem The Cook’s Oracle, která vyšla v roce 1817, tedy sedm let před Crumovým narozením.

Kde brambůrky ochutnat?

Prakticky všude! V současné době se jedná o velmi populární pochutinu, které existuje ve stovkách různých druhů. Chipsy mají ve své nabídce snad však obchody s potravinami, přičemž si můžete pořídit slané brambůrky, ale také produkty s nejrůznějšími příchutěmi, jichž je v podstatě nekonečné množství. Některé z nich jsou přitom dosti bizarní…

Jednotlivé druhy chipsů

U nás patří k nejpopulárnějším slané, česnekové, paprikové nebo slaninové brambůrky. Seženete jich ovšem daleko více. Především mimo ČR pak můžete ochutnat skutečně šílené varianty. Nevěříte? Tak co byste řekli na borůvkové či cappuccinové chipsy, případně na produkty s příchutěmi kuře a waffle, pečené jehněčí s mátou, německá klobása anebo huspenina s křenem?

Brambůrky z hlediska zdraví

Netřeba zastírat, že bramborové lupínky patří k nejnezdravějším pokrmům vůbec, a to hned z několika důvodů. Obsahují totiž trans tuky, obvykle také velké množství soli a navíc rakovinotvornou látku glycidamid, která vzniká při zahřívání produktů z brambor. Kromě toho obsahují minimum živin, takže se v podstatě jedná o prázdné kalorie.

Zajímavosti o chipsech

  • U nás se chipsy začaly vyrábět v roce 1982, přičemž poprvé se české brambůrky západního stylu prodávaly na výstavě Země živitelka.
  • Aktuálně se prodávají i různé alternativy jako např. čočkové nebo konopné „brambůrky“, nebo chipsy z mořských řas.
  • Existují také zeleninové chipsy, které jsou sice v některých případech zdravější, stále jsou ale hodně smažené a bývá používáno i mnoho soli.
  • Výše zmíněné rizikové látky (trans tuky, sůl, glycidamid) se vyskytují i v hranolcích. Ani ty tedy nepatří do zdravého jídelníčku.
  • Pokud chcete zvolit méně nezdravé druhy brambůrek, sáhněte po těch, jež neobsahují konzervační látky. Ty jsou u mnoha chipsů dalším problémem.
Přidat na Seznam.cz