Hranolky nám škodí. Existují ale kvalitní alternativy

Hranolky s kečupem (zdroj: samstockphoto.cz)

Hranolky patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Jenže se určitě nejedná o zdravé jídlo. Naštěstí však existují kvalitní alternativy jako např. celerové hranolky.

Kde se vlastně vzaly?

Ačkoli máme hranolky v současné době spojené především s americkou kuchyní, jejich původ je nutné hledat na „Starém kontinentu“. Dnes se obecně předpokládá, že tento produkt z brambor vznikl v Belgii, a to v 17. až 18. století. Dokonce se jedná o jedno z belgických národních jídel. Brzy se ale rozšířilo i do dalších zemí a aktuálně je známé prakticky po celém světě.

Připravte si domácí hranolky

Smažené či fritované hranoly z brambor dnes patří k nejoblíbenějším přílohám, a to u dětí i dospělých. Pořídit si je přitom můžete ve většině obchodů. Připravit si ovšem lze i domácí hranolky, kterým se ty kupované chuťově obvykle nevyrovnají. K jejich přípravě vám budou stačit brambory, olej, sůl a bylinky. Rozhodně vám ale doporučujeme pořídit si české brambory od farmářů na místo několikrát skladovaných odrůd, které obvykle najdete v supermarketech.

Hranolky nejsou zdravé

Z hlediska zdraví se o ideální potravinu rozhodně nejedná. Jde totiž o dosti tučný pokrm. Navíc jsou často připravovány na přepáleném oleji a obvykle bývají i přesolené. Do zdravého jídelníčku tedy určitě nepatří. Na druhou stranu si je lze připravit o něco zdravěji. Při jejich přípravě použijte mořskou sůl a bio olej vhodný na smažení. Ten byste také neměli používat častěji, ale pouze jednou.

Zdravá alternativa? Celerové hranolky!

Pokud se tohoto pokrmu nechcete za žádnou cenu vzdát, ale uvažujete o zdravějším životním stylu, nejedná se o neřešitelný problém. Připravit si např. můžete celerové hranolky. Celer sice většina lidí ve velké oblibě nemá, nicméně tento pokrm chutná skvěle a navíc neobsahuje zbytečné kalorie. Kromě něj si lze jednoduše vyrobit rovněž cuketové anebo batátové hranolky, což je produkt ze sladkých brambor, které patří k nejvýživnější zelenině.

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny

Zajímavosti o hranolcích

  • Při smažení či fritování hranolků vznikají škodlivé tuky, které mohou být zodpovědné za vznik rakoviny, cukrovky anebo kardiovaskulárních chorob.
  • Nezdravost podporuje i to, že se často používají jako příloha k hamburgerům a podávají se s majonézou.
  • Tento produkt z brambor je nejvíce konzumován v Belgii. Každý obyvatel ho každoročně v průměru spořádá 75 kg!
  • Země ze západu Evropy ovšem možná přeci jen není původní domovinou hranolků. Některé zdroje totiž uvádějí také Španělsko a Belgie je dokonce ve sporu o jejich původ s Francií.
  • Dlouhodobě jsou nicméně součástí i tradičního britského pokrmu. Ano, jedná se o fish and chips.

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*