Finská kuchyně: tradiční pokrmy z drsného severu Evropy

Lososí steaky s polévkou v pozadí (zdroj: samphotostock.cz)

Finská kuchyně nepatří v České republice k nejznámějším. Přesto jsou jídla z této skandinávské země v mnoha ohledech zajímavá.

Původ finské kuchyně

Finská kuchyně není úplně specifická, protože z geografických i historických důvodů má mnoho společného s kuchyněmi ve Švédsku a Rusku. Ovlivnily ji ovšem i další tradice. Vliv totiž měli také Sámové (Laponci), což je etnikum žijící na samém severu Skandinávie. Zároveň tu lze nalézt i prvky karelské kuchyně. Karélie je přitom oblast, která je rozdělená mezi Rusko a Finsko.

Typické pokrmy finské kuchyně

Finsko si potrpí především místní suroviny. Hojně se konzumuje maso (hovězí, vepřové, ale také sobí a losí) a často i ryby (losos, sleď anebo štika). Dále jde o mléčné výrobky (mléko a podmáslí), lesní plody (houby, borůvky nebo brusinky), celozrnné obiloviny a zeleninu (brambory).

Stejně jako u nás jsou i ve Finsku oblíbené polévky, a to např. rybí, houbová anebo hrachová. Po polévce obvykle následuje předkrm, který se většinou skládá z rybích pokrmů. Můžete si tak pochutnat na uzeném lososu na žitném chlebu, který vám nepochybně dodá chuť k jídlu.

Mezi typické pokrmy finské kuchyně patří karjalanpaisti, tedy jemně kořeněné vepřové a hovězí maso se zeleninou připravené v troubě. Finové si rádi pochutnají také na jídle zvaném Stroganov, což je hovězí pokrm, který původně pochází z ruské kuchyně, ale oblíbený je rovněž v této zemi. Ze sýrů musíme jmenovat leipäjuusto, což je laponský produkt z kravského mleziva, tedy mléka, jež se tvoří těsně před porodem a po něm.

Zaměříme-li se na sladké pokrmy, jmenovat můžeme Runenbergův dortík, tedy zákusek s mandlemi, rumem a malinovým džemem. Oblíbená je rovněž sladká kobliha munkki, která se dělá s morušovou marmeládou, případně kiisseli, tzn. speciální rosolovitý ovocný dort (např. malinový).

Finové si po dobrém jídle rádi dají kávu, ale také pivo jako např. sahti, které se dochucuje jalovcem obecným. Proslulá je ovšem především finská vodka, která se dostala daleko za hranice této skandinávské země. I v ČR jsou ostatně oblíbené značky jako Koskenkorva či Finlandia.

Spirytus: nesmírně silná vodka, po které lidé i umírají

Finská kuchyně a zdraví

Tradiční finská kuchyně se dá označit za poměrně zdravou, neboť si zakládá na čerstvých a lokálních potravinách. Na druhou stranu se až třetina masa konzumuje ve formě vepřových klobás, což ideální rozhodně není. V průběhu posledních desítek let se nicméně místní stravovací návyky mění, takže i zde je kladen stále větší důraz na zdravé pokrmy.

Zajímavosti o finské kuchyni

  • Oblíbenost ryb není dána pouze tím, že je Finsko označováno za „zemi tisíce jezer“ (ve skutečnosti jich je 187 888!), ale zemi z jihu a západu omývá také Baltské moře.
  • Výše jsme zmínili chléb, který je ve Finsku jednou ze základních potravin. Vyrábí se přitom z pšenice, ječmene, žita anebo ovsa, a to často v celozrnné variantě.
  • Pokud byste chtěli ochutnat typická jídla z drsného severu, je ideální vyrazit do Laponska. Jde o jednu z posledních divočin v Evropě, což se projevuje i v místní kuchyni.
  • Finové mají vodku nejen rádi, ale jedná se dokonce o národní nápoj, který se zde vyrábí v podstatě už od 16. století.
  • Jestliže do Finska vyrazíte, měli byste se připravit na to, že ceny v místních restauracích jsou zhruba dvoj- až trojnásobné oproti ČR.

Islandská kuchyně: „shnilý“ žralok či „černá smrt“

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*