Cvrččí mouka obsahuje téměř 3× více bílkovin než hovězí

Cvrčci domácí (zdroj: samphotostock.cz)

Cvrččí mouka je potravinou, která se začíná čím dál častěji prosazovat na českém trhu. Je totiž chuťově neutrální a obsahuje mnoho účinných látek.

Cvrček jako potravina

Cvrčci jsou hmyzem, který je rozšířený po celém světě. Ačkoli je často brán jako nevítaný společník v domácnosti, jenž požírá potraviny a obtěžuje hlasitým cvrlikáním, stále rozšířenější je také jako potravina. V současné době lze na mnoha místech světa ochutnat smaženého cvrčka a oblíbená začíná být rovněž cvrččí mouka, která obsahuje mnoho cenných látek.

Kde si cvrččí mouku pořídit?

Cvrččí mouku asi nebude chtít ochutnat úplně každý Čech, přesto se už dá v našich končinách bez problémů sehnat. Pořídit si můžete nejen samotnou mouku, ale také produkty, které ji obsahují. V ČR se prodávají např. energetické tyčinky, v nichž se vyskytuje, ačkoli spíše ve specializovaných e-shopech než v běžné distribuční síti. V té si je ale možné koupit žitný chléb s cvrččí moukou.

Cvrččí mouka v kuchyni

Mouka z cvrčků bude mnoho lidí odrazovat, nicméně ti, kteří ji ochutnali, říkají, že je chuťově neutrální a dosti připomíná pšeničnou mouku. Rozdíl tak spočívá především v tom, že je její barva o dost tmavší. Uplatnění přitom může být velmi podobné. Lze ji vyzkoušet při přípravě kaší, omelet, koktejlů anebo dezertů. Stačí tedy pouze překonat možný počáteční odpor.

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR

Mouka z cvrčků a zdraví

Cvrček je typický všežravec, který zhltne prakticky vše, na co přijde. I to má vliv na složení mouky z tohoto hmyzu. Obsahuje totiž kvalitní bílkoviny, a to téměř v trojnásobném množství, než najdeme v hovězím mase. Navíc se v ní vyskytuje i spousta vitamínu B12, který se nachází prakticky jen v živočišných produktech. V neposlední řadě se může pyšnit rovněž vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin.

Spirulina: sinice, jejíž konzumací lze získat až 12× více bílkovin než z hovězího masa

Zajímavosti o cvrččí mouce

  • Cvrččí mouka je etičtější než mnoho dalších živočišných produktů, protože cvrčci na farmách žijí v přirozeném prostředí a nijak netrpí.
  • I proto cvrček nepotřebuje antibiotika jako hospodářská zvířata, jež žijí často ve velmi špatných podmínkách, a vzhledem k jeho velké žravosti ani hormony. Proto mouka neobsahuje žádné nezdravé složky.
  • Obsahuje naopak mnoho účinných látek. Kromě těch výše zmíněných se ještě jedná např. o vlákninu anebo minerály (především železo a vápník).
  • Mnoho z výše zmíněných produktů je od české společnosti, která má v Thajsku největší cvrččí farmu na světě.
  • Cvrček není považován za alergen, nicméně alergie se objevují. Platí přitom, že pokud jste alergičtí na měkkýše, můžete být alergičtí rovněž na hmyz.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*