Kulajda je oblíbenou českou polévkou. Houby do ní ale nepatří

Kulajda s vejcem a houbami (zdroj: samstockphoto.cz)

Kulajda je hustá polévka, která patří k typickým českým pokrmům. Mnozí lidé do ní přitom dávají houby, jež se ale v původních receptech nevyskytují.

Původ kulajdy

Kulajda je spojována především s jižními Čechami a skutečně se s největší pravděpodobností jedná o českou polévku. Musíme nicméně doplnit, že celosvětovou proslulostí disponuje podobný předkrm, který pochází z Francie a nazývá se parmentier. Jedná se o krémovou bramborovou polévku s pórkem a smetanou, od níž se však česká polévka použitými ingrediencemi poněkud liší.

Ingredience na kulajdu

Nejprve musíme zmínit, že neexistuje jednotný recept na kulajdu, protože se jednotlivé ingredience mohou odlišovat. Na druhou stranu její základem je voda, brambory, kopr, smetana, vajíčka, mouka a koření, takže právě tyto suroviny najdete v mnoha kuchařkách. Často se používá tzv. ztracené vejce, které je rychle vařené a žloutek zůstává tekutý. Při jeho přípravě přitom nachází uplatnění rovněž ocet.

Kulajda s houbami, anebo bez hub?

O tom, zda má být kulajda s houbami, anebo bez hub se vedou letité spory. Podíváme-li se na historické záznamy, zjistíme, že původní varianty této polévky houby neobsahovaly. Jejich používání je tedy mladšího data. Přesto je samozřejmě do kulajdy můžete přidat, protože tím ozvláštníte její chuť. Doporučujeme přitom použít hřiby a křemenáče, ale třeba také lišky.

Kulajda a zdraví

Kulajda obsahuje některé blahodárné ingredience jako např. kopr, což je velmi zdravá rostlina. Na druhou stranu tučná smetana není právě nejvhodnější surovinou. Zdravá přitom není ani kuchyňská sůl, bílá mouka a lihový ocet. Můžete ovšem využít zdravější alternativy. Při přípravě použijte kvalitní rostlinnou smetanu, mořskou sůl, celozrnnou mouku a jablečný ocet. Rozdíl v chuti bude minimální, ale polévka bude výrazně zdravější.

Gazpacho: velmi zdravá polévka ideální pro letní měsíce

Zajímavosti o kulajdě

  • Název „kulajda“ bývá podle webu Naše řeč odvozován buď od jména jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové, anebo od slova zakudlit (zakudlená polévka je polévka zahuštěná moukou).
  • Kulajda je pouze jeden z možných názvů. Polévce se někde říká také „kudlavka“, jinde zase „kulimajda“.
  • Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu hustou polévku, lze ji konzumovat jako hlavní chod.
  • Pokud byste chtěli chuť této tradiční české polévky ozvláštnit, na místo uvařených brambor použijte brambory orestované.
  • Jak už jsme zmínili, recepty na kulajdu se liší. Obměny mohou být dány použitým kořením. Tradičně do ní ovšem patří bobkový list, celý pepř, nové koření anebo kmín.

Polévka z ptačích hnízd a slin. Za kilo této „pochoutky“ můžete zaplatit i 2 000 dolarů

  • 42
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*