Gazpacho: velmi zdravá polévka ideální pro letní měsíce

Španělské polévka Gazpacho
Jedna z mnoha variant polévky Gazpacho

Gazpacho je studená zeleninová polévka, jejíž původ musíme hledat ve Španělsku. Dnes se však podává na mnoha dalších místech světa, neboť je chutná, zdravá a zároveň velmi osvěžující.

Historie polévky gazpacho

Gaspacho bylo připravováno již v době starověkého Říma, když si jej rádi dávali zejména vojáci římských legií. Ingredience byly ovšem různé. Aby mohlo gazpacho dostat svou současnou podobu, bylo potřeba jednoho odvážného plánu. Nebýt toho, že Kryštof Kolumbus v roce 1492 objevil Ameriku, tato polévka by tak, jak ji známe dnes, možná neexistovala. Její základ totiž tvoří suroviny (především rajčata) pocházející právě z Nového světa. Buď jak buď, současné gazpacho vzniklo ve španělské Andalusii, ale postupem času se rozšířilo po celém Středomoří i dále do světa.

Kde můžete gazpacho ochutnat?

Polévka sice není nejvhodnějším jídlem do horkého počasí, nicméně pro studené gaspacho to v žádném případě neplatí. Tato polévka bývá naopak brána jako příjemné osvěžení. Turisté pobývající přes léto ve Španělsku tedy musí gazpacho ochutnat přímo v jeho domovině. V České republice si lze polévku koupit v některých obchodech jako polotovar, a to i v pikantní variantě. Kromě toho si můžete gazpacho objednat v určitých restauracích či přímo v polévkových barech (tzv. polévkárnách).

Suroviny na gazpacho a jak si ho připravit

Studené polévky jsou obecně jednoduché na přípravu a gazpacho není výjimkou. Jeho základ přitom tvoří rajčata, papriky, okurka, česnek, olivový olej, citrónová šťáva, sůl a pepř. Použít však můžete i řadu dalších ingrediencí, neboť při přípravě této polévky se fantazii meze nekladou. V každém případě stačí všechny suroviny rozmixovat a následně ještě přidat olivy, jarní cibulku apod. Gazpacho pak dáte vychladit do ledničky a před konzumací ještě ozdobíte bylinkami. Pokud tedy patří mezi příznivce raw stravy, tato polévka se může bez problémů stát součástí vašeho jídelníčku.

Gazpacho má kladný vliv na zdraví

Vzhledem k tomu, že se gazpacho tepelně neupravuje, je zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek, a to včetně enzymů, které si organismus nemusí vyrábět sám a má tak více energie. Polévka navíc obsahuje vysoké množství vitamínu C, jenž mj. patří mezi silné antioxidanty. Pokud ji budete konzumovat pravidelně, může vám také pomoci se snižováním tělesné hmotnosti. Pozitivně pak působí i na hladinu cholesterolu. Při přípravě ale určitě použijte kvalitní a čerstvé suroviny.

Zajímavosti o polévce gazpacho

  • Na současnou podobu polévky zřejmě měli velký vliv Arabové, kteří ve středověku stovky let ovládali část Pyrenejského poloostrova, a to včetně na jihu položené Andalusie. Dipy z rozmixované zeleniny jsou totiž v arabském světě naprosto běžné.
  • Pro rozšíření gazpacha prý nejvíce udělala manželka Napoleona III. Evženie de Montijo. Poslední císařovna Francouzů jej milovala pro jeho osvěžující i dietetické účinky.
  • Budete-li si objednávat tuto polévku ve Španělsku, dejte si pozor na Gazpacho Manchegos, což je španělský guláš a jedná se o zcela jiný pokrm.
  • Polévku gazpacho budou znát všichni příznivci seriálu Červený trpaslík. Tato polévka zde byla dokonce příčinou, proč postava Arnolda Rimmera neudělala díky ostudě závratnou kariéru. U kapitánova stolu si totiž nechala zavolat kuchaře a žádala, aby nechal gazpacho ohřát.
  • Obliba tohoto britského seriálu měla dokonce vliv na to, že dnes existuje Den polévky gazpacho, který se slaví 25. listopadu.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*