Ačokča: paprikookurka, která proniká i do české kuchyně

fresh achocha closeup in Ecuador
Ačokča (zdroj: samphotostock.cz)

Ačokča patří mezi zeleninu, která sice v ČR prozatím není příliš známá, ale začíná se to pomalu měnit. Jedná se totiž o zajímavou kuchyňskou ingredienci.

Původ a rozšíření ačokči

Ačokča je zelenina, která v České republice určitě nepatří mezi nejznámější druhy. Původně také pochází z Jižní Ameriky a postupem času se rozšířila i do severnějších oblastí amerického dvojkontinentu. Dnes se pěstuje především v Mexiku a Peru, ale také v některých oblastech jihovýchodní Asie, a to především pro své plody. Používají se ovšem i listy.

Kde si ačokču pořídit?

Většina Čechů o ačokče zřejmě nikdy neslyšela, protože se u nás rozhodně nejedná o rozšířenou zeleninu. V českých obchodech ji dokonce pravděpodobně vůbec neseženete. Pořídit si ji ovšem lze na některých farmářských trzích. Navíc si je možné zakoupit semena a tuto zeleninu z čeledi tykvovitých si můžete bez větších problémů sami vypěstovat.

Paprikookurka v kuchyni

Plody ačokči je možné konzumovat syrové, kdy si uchovávají všechny účinné látky. Mladé plody přitom mají hráškovou chuť. Po naložení ve sladkokyselém nálevu ovšem chutí připomínají okurky, a pokud si je uděláte plněné (např. masem a rýží), budou připomínat papriku. Uplatnění mohou nalézt také při přípravě zeleninových polévek, gulášů anebo salátů.

Ačokča z hlediska zdraví

Paprikookurka je stejně jako většina druhů zeleniny zdravou potravinou a může pomoci s mnoha neduhy. Tak například ji lze konzumovat při cukrovce, neboť se podílí na stabilizaci krevního cukru. Kladný vliv má rovněž na hladinu cholesterolu a krevní tlak. Navíc může pozitivně působit při léčbě respiračních chorob a v neposlední řadě pomáhá při ateroskleróze (kornatění tepen).

Zajímavosti o ačokče

  • V Mexiku se ačokče říká pepino hueco, tedy „prázdná okurka“, protože plody neobsahují mnoho dužiny.
  • Mohou ovšem obsahovat semena, které je vhodné před konzumací odstranit, neboť bývají poměrně tvrdá.
  • Paprikookurka je známa tím, že je velice plodná. Z jedné rostliny lze totiž sklidit až 100 plodů!
  • Tato zelenina se pěstuje opravdu snadno, protože nevyžaduje žádnou zvláštní péči a navíc je velmi odolná.
  • Ve středoevropských podmínkách je vhodné ačokčku nejprve předpěstovat ve fóliovníku nebo na okenním parapetu.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 14
  •  
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*