Ropa vieja: Kubánská hovězí specialita, která připomíná „staré hadry“

Zdroj: Shutterstock

Slyšeli jste někdy o ropa vieja? S největší pravděpodobností ne. Jenže tato kubánská specialita je výtečná, i když časově náročná na přípravu.

Původ ropa vieja

Ropa vieja je pokrmem, jehož název asi většina Čechů nikdy neslyšela. V našich končinách není skutečně příliš známý, neboť pochází ze sefardské kuchyně (kulinářská tradice Židů na Pyrenejském poloostrově). V současné době se tak připravuje především ve Španělsku, ale také v Latinské Americe. Jedná se přitom zejména o kubánskou specialitu, ačkoli je populární i jinde.

Kde ropa vieja ochutnat?

Ropa vieja k nám doposud skutečně takřka vůbec nepronikla. Proto není žádným překvapením, že v českých obchodech tento pokrm jako polotovar neseženete. Můžete na něj ale narazit na jídelním lístku některých restaurací, ačkoli i to bude velkou výjimkou. Pokud jej tedy neochutnáte v zahraničí, musíte si ho připravit doma. Jedná se ovšem o jeden ze složitějších receptů, minimálně časově.

Jednotlivé ingredience

Základem je hovězí maso. Do receptu patří rovněž koření (koriandr, bobkový list či hřebíček), přidává se i zelenina (především papriky a rajčata), ale také ovoce (např. zelené vypeckované olivy). Jako příloha se používá rýže, fazole nebo plantainy (zeleninové banány), ve Španělsku také cizrna. Specifikem tohoto receptu je skutečnost, že se maso dusí až tři hodiny a nakonec se rozmačká vidličkou.

Ropa vieja a zdraví

Ropa vieja je pokrm, který rozhodně nelze označit za nezdravý. Samozřejmě platí, že čím více zeleniny (či ovoce) přidáte, tím bude zdravější. Pokud si navíc pořídíte kvalitní hovězí maso (např. z bio chovů), určitě neprohloupíte. Jestliže tedy nebudete na jednotlivých ingrediencích šetřit, můžete si připravit tento tradiční pokrm opravdu zdravě.

Zajímavosti o ropa vieja

  • Název „ropa vieja“ v překladu nezní příliš vábně. Jedná se totiž o „staré hadry“. Toto označení se vztahuje ke vzhledu rozmačkaného masa, které připomíná cáry oblečení.
  • Ačkoli jde o jedno z národních jídel Kuby, oblíbené je i v jiných částech Karibiku. Jedná se např. o Portoriko nebo Panamu.
  • Populární je ovšem i mimo tuto oblast. Kromě Španělska se často připravuje také na Filipínách (bývalá španělská kolonie).
  • Někde přitom chutná velmi specificky. Např. v Miami na Floridě má obvykle sladký podtón. Toho se dosahuje použitím velmi zralých červených paprik, někdy se ale používá i trocha cukru.
  • Chuťově tento pokrm může vylepšit citronová či pomerančová šťáva a použít lze i víno.

Autor: redakce

Přidat na Seznam.cz