Rizoto: tradiční italské jídlo, které u nás často není připravováno správně

Portion of risotto rice with fungi.
Rizoto s houbami (zdroj: samphotostock.cz)

Rizoto je italské jídlo, které se dlouho připravuje i u nás. Často se nicméně nepřipravuje správně, protože je nutné dodržet přesný postup.

Původ rizota

Rizoto je jídlo, které se původně připravovalo v Itálii. Pokrm, jehož základem je rýže, pochází ze severu země a tradičně se konzumuje v Benátkách či Miláně. Oblíbený je ovšem po celé Itálii a už dávno se rozšířil za hranice Apeninského poloostrova. Dlouho se jedná o populární jídlo i u nás, ačkoli zde je často zaměňováno za džuveč, kterému se říká rovněž srbské rizoto (viz níže).

Základní ingredience

Základem je kulatá bílá rýže, která obsahuje hodně škrobu. V Itálii jsou nejčastěji používány druhy Carnaroli a Vialone Nano, jež jsou vařeny do krémové konzistence. Rýže se připravuje v másle či olivovém oleji a vývaru a často se přidává bílé víno a sýry (např. parmezán). Pokrm může obsahovat rovněž maso, ryby, mořské plody, zeleninu anebo luštěniny, takže existuje opravdu mnoho variant.

Druhy rizota

Rizoto existuje v různých druzích, vždy ovšem musí být jeho základem správně připravená rýže. Většinou obsahuje ingredience zmíněné výše, konkrétně např. hovězí maso, sépie, chřest, houby nebo hrách. Existuje ovšem i speciální jahodové rizoto, které si aktuálně můžete připravit i vy, protože jahody právě rostou. Využít je navíc možné i další druhy ovoce.

Rizoto z hlediska zdraví

Rizoto v žádném případě nepatří mezi nezdravé pokrmy, záleží ovšem na tom, jaké ingredience použijte. Levná bílá rýže nebo nekvalitní sýry totiž tento italský pokrm rozhodně nevylepší ani chuťově, ani ze zdravotního hlediska. Zaměřte se tedy pouze na kvalitní suroviny. Z hub můžete kupříkladu použít hlívu ústřičnou, která je považována za jednu z nejzdravějších hub.

Zajímavosti o rizotu

  • Italské slovo riso znamená „rýže“. Risotto je tedy možné přeložit jako „pokrm z rýže“.
  • Pokrm je nutné připravovat podle přesného postupu. V ČR je např. za něj často nesprávně označován džuveč.
  • Toto jídlo se nazývá také „srbské rizoto“, jde ovšem o směs rýže, kuřecího masa a zeleniny, která je posypaná sýrem a postup přípravy se dosti liší.
  • Chcete-li si připravit fitness variantu rizota, použijte nejen kvalitní rýži, ale také kuřecí maso, houby a čerstvou zeleninu.
  • Některé druhy rizota mohou být poněkud nezvyklé. Tak například piemontské rizoto se připravuje s červeným vínem a často obsahuje klobásy a fazole.

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 8
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*