Hlíva ústřičná: kulinářský zážitek pro ty, jež vyznávají zdravý životní styl

Velmi zdravá hlíva ústričná
Hlíva v lese

Hlíva ústřičná patří mezi nejvíce pěstované houby na světě. Není divu. Jedná se o velmi zdravou potravinu, která je odborníky všeobecně doporučována, a navíc si ji lze v kuchyni připravit na mnoho způsobů.

Hlíva ústřičná: kde roste a odkdy se pěstuje?

Hlíva ústřičná je jedlou houbou, která žije na kmenech stromů. Velmi se jí přitom daří v mírném pásmu, takže jí nevadí ani chladné počasí, ale roste i v subtropických lesích. Je tedy rozšířená na mnoha místech světa. V Evropě se uměle pěstuje od roku 1917, přičemž zhruba od pol. 60. let 20. století se k zemím, kde je produkována, přidalo i tehdejší Československo, což trvá dodnes. V současné době se pěstuje po celém světě, přičemž kromě východní a jihovýchodní Asie se o její produkci hojně starají také Nigérie či Spojené státy americké.

Kde hlívu ochutnat? Připravte si ji doma!

Hlíva ústřičná patří mezi nejprodávanější houby světa. Pokud jste si jí tedy dosud „úspěšně“ vyhýbali, vězte, že není problém si ji pořídit jak v supermarketech, tak v takřka každé menší zelenině. Hlíva ústřičná už je díky své popularitě i poměrně běžnou součástí jídelníčků v restauracích. A dokonce existují takové (jako např. v hotelu Sirákov), které se na tuto houbu přímo specializují. Za hlívu ústřičnou ale vlastně vůbec nemusíte platit, neboť ji najdete v lesích či parcích.

Jak si hlívu ústřičnou připravit?

Hlívu ústřičnou si lze připravit na mnoho způsobů. Pokud si ji přinesete domů, můžete si ji opéct na oleji a dát si ji např. s hořčicí či bramborami. Jedná se ale také o výtečnou ingredienci do gulášů a stejně jako u bedel si lze z hlívy udělat zdravou „dršťkovku“. Tato cizopasná houba se navíc hodí do polévek, omáček či salátů a jednoduše si z ní připravíte také rizoto. Výborné ke zpracování jsou přitom nejen hlavy, ale hlívu můžete zpracovat celou, tedy včetně noh. V každém případě ji lze také naložit do octa a výtečná je rovněž uzená.

Hlíva ústřičná jako elixír zdraví a mládí

Hlíva ústřičná patří mezi velmi zdravé houby. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, a to jak mikronutrientů (vitamíny jako B-komplex, C, D či K, a stopové prvky), tak makronutrienty (bílkoviny, sacharidy i mastné kyseliny). Proto je mj. vhodná ke snižování poruch metabolismu cukru a tuků. Dále posiluje imunitu, zlepšuje trávení i funkčnost kardiovaskulárního systému. Kladně působí rovněž proti zánětům a infekcím, pozitivní vliv má na psychiku, ztuhlé svaly, ale také na kožní ekzémy a další problémy s pokožkou.

Zajímavosti o hlívě ústřičné

  • Proč je druhový název právě „ústřičná“? Není v tom žádná věda. Klobouk tohoto druhu hlívy připomíná právě ústřice.
  • Možná vás překvapí, že hlíva ústřičná patří mezi masožravé houby. Dokáže totiž usmrtit určité druhy hlístic, tedy malých mnohobuněčných organismů.
  • Nejenže se hlíva ústřičná už dlouhou dobu pěstuje, ale aktuálně je v tomto ohledu třetí nejdůležitější houbou na světě. Lepší pozice zaujímají pouze žampiony a šiitake.
  • Pokud vyrazíte s košíkem na hlívu, vězte, že roste od podzimu do zimy, a to především na listnatých stromech (ať už živých či odumřelých).
  • Hlíva ústřičná si stromy příliš nevybírá. Roste totiž na bucích, břízách, topolech, vrbách atd. Doporučujeme přitom vyrazit do bučin, kde ji máte velkou šanci najít.  

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 20
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*