Rajská omáčka: připravit si lze i velmi netradiční varianty
Světové pokrmy

Rajská omáčka: připravit si lze i velmi netradiční varianty

Rajská omáčka patří k nejznámějším českým omáčkám, ač její původ musíme hledat jinde. Připravit si ji přitom můžete opravdu netradičně. Původ rajské omáčky Rajská omáčka je sice typickým českým pokrmem, její původ je ovšem nutné hledat […]

Ravioli: plněné těstoviny, které si lze připravit na 100 a jeden způsob
Světové pokrmy

Ravioli: plněné těstoviny, které si lze připravit na 100 a jeden způsob

Ravioli jsou plněné těstoviny, které jsou známé po celém světě. Jejich výhodou je, že si je můžete připravit pokaždé jinak. Původ raviolů Ravioli jsou plněné těstoviny, které pocházejí z Itálie. První zmínka o tomto pokrmu pochází […]

Bešamelová omáčka: základ pro mnohé pokrmy, který si lze připravit zdravěji
Světové pokrmy

Bešamelová omáčka: základ pro mnohé pokrmy, který si lze připravit zdravěji

Bešamelová omáčka neboli bešamel je velmi jednoduchá a může tvořit základ mnoha dalších pokrmů. Navíc si ji lze připravit zdravěji. Původ bešamelové omáčky Ačkoli je bešamelová omáčka tradičním pokrmem francouzské kuchyně, její původ musíme zřejmě […]

Portion of italian dessert tiramissu
Světové pokrmy

Tiramisu patří mezi nejtučnější dezerty a může být i nebezpečné

Tiramisu sice pochází z Itálie, už ale stihlo zdomácnět i v českých kuchyních. Tento dezert je totiž výtečný, na druhou stranu i poněkud problematický. Původ tiramisu Původ musíme hledat na Apeninském poloostrově. Ačkoli podobné recepty existovaly už […]

lasagne bolognese
Světové pokrmy

Lasagne si lze připravit i v nízkotučném provedení

Lasagne je název pro těstoviny a zároveň pokrm, ve kterém se nejčastěji používají. Ten si přitom můžete připravit i ve zdravé variantě. Lasagne a jejich původ Lasagne jsou široké těstoviny a pokrm, jejichž původ musíme […]

Bolo
Nezařazené

Boloňské špagety jsou oblíbené po celém světě, v Itálii ale neexistují

Boloňské špagety jsou celosvětově rozšířeným pokrmem. V Itálii na ně ovšem prakticky nenarazíte, protože se boloňská omáčka dělá k jiným druhům těstovin. Původ boloňské omáčky Nejstarší recept na ragú (pokrm z nakrájeného dušeného masa či zeleniny) s těstovinami […]

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu
Mléčné výrobky

Casu marzu: „shnilý sýr“ s živými larvami hmyzu

Casu marzu je sýr, který je v jednom ohledu dosti specifický. Při konzumaci, která rozhodně není bez rizik, se totiž ještě hýbe! Původ casu marzu Casu marzu pochází ze Sardinie, tedy z ostrova ve Středozemním moři, který […]

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory
Zelenina

Syrová brokolice nám příliš nechutná. Přesto může chránit před nádory

Brokolice patří mezi zdravou zeleninu, jež ale nechutná každému. Proto je pro řadu lidí řešením třeba brokolicová polévka. I tak je vhodná konzumace zasyrova. Původ a rozšíření brokolice Brokolice je zelenina, která vznikla z brukve zelená, […]

Těstoviny mohou být zdravé, ale také extrémně kalorické
Pečivo a těstoviny

Těstoviny mohou být zdravé, ale také extrémně kalorické

Těstoviny patří mezi nejpoužívanější přílohy k různým pokrmům. Některé sice mohou být zdravé, další ale obsahují nadměrné množství kalorií. Odkud vlastně pocházejí? Pokud bychom se čtenářů zeptali, z jaké země těstoviny pocházejí, mnoho z nich by zřejmě po […]