Snídaně v Itálii: Nečekejte stůl hojnosti. Tyto snídaně jsou skromné a příznivci slaného si nepřijdou na své

Zdroj: Shutterstock

Byli jste někdy na dovolené v Itálii? Bezesporu je to jedno z nejatraktivnějších míst, kam odjet za sluníčkem, pláží a mořem. Není se čemu divit, že sem každý rok zavítá tolik nadšených turistů.

Zamysleli jste se někdy nad tím, co v Itálii nejčastěji snídají? Typickou anglickou snídani zná asi každý. Ale jak jsou na tom Italové?

V kavárně káva a croissant

Pokud si Ital zajde na snídani do kavárny, pak s největší pravděpodobností sáhne po nápoji na bázi kávy – ať už je to třeba cappuccino nebo jiný druh.

K zakousnutí pak často zvolí croissant. Jsou zde i jiné alternativy sladkého pečiva, ale kombinace kávy a croissantu je v kavárně jistě nejčastější.

Co k snídani s sebou?

Kdo nesnídá doma, ale zároveň si třeba z časových důvodů nemůže dovolit na chvíli posedět přímo v kavárně, využije možnosti vzít si snídani s sebou.

I v tomto případě to jistí káva – tentokrát ale tzv. „to go“ neboli s sebou klasicky do kelímku. A co zakousne Ital, když musí snídat po cestě?

Pokud to není klasika v podobě croissantu, pak se nabízí druhá nejoblíbenější varianta, kterou je sladký rohlík. V Itálii se mu říká různě – někde ho nazývají brioška, jinde zase cornetto.

„Na Sicílii je brioška místním druhem sladkého pečiva,“ popisuje mycornerofitaly.com. Má kulatý tvar a menší kulatý vrchol.

Doma sušenky a mléko

Napadlo by vás dát si ke snídani mléko a sušenky? Vaše děti možná ano, vy byste třeba dali přednost něčemu jinému.

Ale víte co? V Itálii jsou sušenky s mlékem oblíbenou domácí snídaní. A milují ji nejen děti, ale neodolají jí ani dospělí.

Aby to nebylo jen o sušenkách, k domácí snídani si Italové do mléka máčí chleba, jiní mají rádi kombinaci mléka a kukuřičných lupínků.

V hotelích či penzionech je sice bohatý výběr, v drtivé většině případů jde však o sladké snídaně. Najdete zde mnoho chutných dobrot, ale pokud budete mít chuť na slané, pravděpodobně budete zklamaní.

Zajímavostí je, že ačkoli Italové preferují sladké snídaně, sladkému po zbytek dne nijak zvlášť neholdují.

Italská snídaně je malá

V porovnání třeba s anglickou snídaní, kde máte kopec jídla na talíři a pomalu se to do vás ani nevejde, je italská snídaně podstatně skromnější.

„V Itálii není snídaně hlavním jídlem dne,“ vysvětluje rossiwrites.com. Suma sumárum, pravá italská snídaně má maximálně dvě nebo tři složky: nápoj, malé pečivo k zakousnutí a někdy kousek ovoce nebo malý kelímek jogurtu.

Zdroj: mycornerofitaly.com, rossiwrites.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz