Pizzelle: Nejstarší italské sušenky, kterými si můžete vylepšit Velikonoce

Zdroj: Shutterstock

Na Velikonoce mnoho lidí připravuje doma velké pohoštění. Tradičně se ze sladkých jídel dělají beránci, boží milosti nebo nejrůznější sušenky. Připravte si letos pizzelle, nejstarší sušenky pocházející z Itálie.

Původně se sušenky vyráběly na takzvaný Svátek hadů. Šlo o den, který se slavil ve vesnici Colcullo v italském regionu Abruzzo. V té se kdysi objevilo velké množství hadů. Poté, co byli vyhubeni, začali lidé během oslav konzumovat speciální sušenky, vysvětluje Unique Dining.

Kulaté sladké pizzelle

Nejspíš jste si všimli, že název připomíná pizzu, která je také pro Itálii typickým jídlem. A není to náhoda. Pizzelle sice jsou zcela jiným jídlem, jsou ale kulaté a ploché. Slovo pizza totiž znamená právě „kulatý“ nebo „plochý“.

Pizzelle jsou nejstarší druh sušenek, který je velmi jednoduchý na přípravu a i po letech jsou velmi oblíbené. Dnes se samozřejmě dělají trochu jinak a zároveň se také doplňují například zmrzlinou nebo šlehačkou.

Jak na přípravu sušenek

Pokud si chcete letos velikonoční svátky ozvláštnit pizzelle sušenkami, připravte si na jejich výrobu hrnek cukru, olivový olej, 3 vajíčka, půl lžičky soli, lžíci strouhané pomerančové kůry, lžičku vanilkového extraktu a 3 šálky univerzální mouky.

Ve velké míse prošlehejte cukr s olivovým olejem. Přidejte vejce, kůru z pomeranče, sůl a vanilkový extrakt. Jakmile vše dokonale promícháte, nasypte do mísy také mouku. Vytvořte lepivé těsto, ze kterého budete následně dělat kulaté sušenky.

Namočte si ruce a vytvářejte z těsta malé placičky podobné pizzám. Následně je nechte 30 minut odpočívat. Poté je přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 160 °C zhruba na 20 minut.

Sušenky se potom podávají se šlehačkou, zdobit se mohou zmrzlinou, někteří lidé je rádi konzumují také s čerstvým ovocem. Dát si je můžete ale i jen tak samotné ke kávě, dětem k nim udělejte teplé kakao.

Zdroj: Herald Star Online, Unique Dining, Courier Post, Laura Jean, Grand Voyage Italy, Biscuit People

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz