Nenáviděné i milované. Mléko v kávě stále vzbuzuje emoce, částečně oprávněně

Zdroj: Shutterstock

Káva s mlékem je pro nespočet lidí na celém světě základním životabudičem, bez kterého si nedokážou představit den. Zároveň však kombinace kávy a mléka vzbuzuje mnoho emocí, a to nejen těch pozitivních.

Pro někoho je mléko v kávě nutností, pro jiného prohřešek v kávové etiketě. Dlouhotrvající a na emoce bohatá debata o pozitivech a negativech přidávání mléka do kávy však zatím žádné rozřešení nepřinesla. Snad jen, že významnou roli hraje míra osobní tolerance a stravovací návyky.  

Pozitiva mléka v kávě

Mléko dodává kávě základní živiny, jako je vápník a bílkoviny, a doplňuje antioxidanty obsažené v kávě. Studie z roku 2023 naznačuje, že když se polyfenoly z kávy spojí s aminokyselinami z mléka, mohou posílit protizánětlivé vlastnosti nápoje a potenciálně bojovat proti zánětům účinněji než samotná káva.

Mléko sice může některé účinky kávy zmírnit, ale i tak může tato kombinace výrazně zlepšit náladu a zvýšit hladinu energie, částečně díky dlouhodobému uvolňování energie z bílkovin obsažených v mléce.

Negativa mléka v kávě

Kombinace mléka a kávy může stimulovat nadměrnou produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což může vést k pocitu nevolnosti, nadýmání a zažívacím potížím, zejména při konzumaci na lačno. Přebytečná kyselina navíc může unikat do jícnu a způsobovat pálení.  Zvýšená produkce kyseliny chlorovodíkové může poškodit sliznici žaludku a zvýšit riziko vzniku žaludečních vředů, uvádí Only My Health.

Doktor Steven Gundry pro web Parade zdůrazňuje, že přidání mléka do kávy může narušit vstřebávání prospěšných polyfenolů, které jsou klíčové pro zdraví střev. Mléčné bílkoviny se na tyto polyfenoly pevně vážou, čímž se snižuje jejich dostupnost pro náš střevní mikrobiom.

Když se nechcete vzdát mléka

Pokud pijete kávu s mlékem a chtěli byste potenciální rizika co nejvíce omezit, můžete zkusit použít mléko s nižším obsahem tuku, pít kávu s mlékem po jídle, anebo vyzkoušejte rostlinná mléka, jako je mandlové nebo kokosové mléko.

Zdroj: Only My Health, Parade, Healthline, Nutrition Facts, Jingyuan Liu, Phenolic Acid–Amino Acid Adducts Exert Distinct Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent Phenolic Acids, 2023

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz