Bubble waffles: Pochoutka chudých z Hongkongu získala slávu díky instagramu

Bubble_waffle
Zdroj: Aquarius Studio / Shutterstock.com

Bubble waffles pobláznily internet jako známá pouliční specialita z Hongkongu. Ve skutečnosti se ale staly slavnými až poté, co se objevily na sociálních sítích. Tato pochoutka, jejímž základem jsou vaječné vafle, byla totiž specialitou chudých regionů.

Vaječné vafle, eggettes, vaječné oplatky, gai daan jai, bubble waffles – to jsou jen některé názvy pro toto typické hongkongské pouliční občerstvení.

Pochoutka chudých

Matador Networ uvádí, že vaječné vafle vznikly v chudých oblastech v 50. letech dvacátého století, kdy se v obchodech začala využívat rozbitá vejce k vyrobení pečiva.

„Hongkongské bublinkové vafle byly vynalezeny po válce, kdy byla ekonomika bezútěšná,“ řekl pro CNN Travel Siu Yan Ho, lektor potravinářské literatury a kulturních studií na hongkongské Lingnan University.

Vejce se smíchala s moukou, cukrem a mlékem, a těsto se nalilo do vaflovače. Aby bylo dosaženo charakteristického vzhledu vaflí, byla forma hned po nalití těsta překlopena. Výsledkem tohoto postupu je lahodná vafle, která je křupavá na vnější straně a měkká uvnitř.

Později se začaly tyto vaječné vafle prodávat ve venkovních stáncích, aby si prodavači vydělali na živobytí a podpořili rodiny.

Pro chudší zákazníky dle serveru YP prodavači vafle nalámali na jednotlivé bublinky.

Brzy poté, co se tato pochoutka začala prodávat, pochopili prodavači, že se jedná o velmi populární komoditu a během chvíle se začaly vafle prodávat na každém rohu ulice v Hongkongu.

Hvězda instagramu

Serve YP uvádí, že se dnes změnil způsob pečení bubble waffles, ale ingredience se příliš nezměnily. Těsto obvykle tvoří směs mouky, prášku do pečiva, pudinkového prášku, vajec, cukru a mléka.

Vaflový kornout se nově doplňuje o zmrzlinu, šlehačku, ovoce a různé druhy polev. A díky instagramu se bubble waffles staly velmi populárními i v USA.

Domácí bubble waffles

Bubble waffles si můžete připravit i doma například podle receptu zveřejněného na BBC good food.

Budete potřebovat 120 g samokypřicí mouky, 2 lžíce kukuřičné mouky, 1 lžíci pudinkového prášku, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 lžíci oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu a 50 ml odpařeného mléka.

Ingredience vyšlehejte v míse společně se špetkou soli, zakryjte a nechte hodinu odpočinout v lednici.

Pro výsledný bublinkový efekt budete potřebovat speciální vaflovač s bublinkami. Do něj těsto rovnoměrně nalijte, zavřete víko a hned otočte.

Vafle se pečou 1 až 2 minuty a výsledkem by měla být zlatavá barva. Vafle následně srolujete do tvaru kornoutu a můžete je plnit zmrzlinou, ovocem a šlehačkou.

Zdroje: Matador Networ, YP, CNN Travel, Instagram, BBC good food

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz