Boží milosti: Křehké velikonoční cukroví, které doplní váš sváteční stůl

Zdroj: Shutterstock

Cukroví si většina lidí spojí s Vánoci. Pravda ale je, že se sladká pochoutka dělá často i během velikonočních svátků. Boží milosti jsou tradičním cukrovím, které se dříve dělalo na Velikonoce úplně běžně.

Dnes mnoho lidí na Velikonoce cukroví nepeče. Přitom ale boží milosti mohou váš sváteční stůl krásně doplnit a vedle beránka a ošatky s barvenými vajíčky budou vypadat skvěle. Tedy do té doby, než je sníte, což nejspíš nebude trvat dlouho.

Křehké a nenahraditelné

Jen těžko byste hledali cukroví, které se božím milostem podobá. Jde o velmi originální pokrm, který je křehký, velmi sladký a na jazyku se doslova rozplývá.

Podle České televize jsou nejpodobnější tomuto jídlu španělské churros. Cukroví je smažené, připravuje se tak až na poslední chvíli, ideálně jen pár dní před Velikonocemi.

Recept na boží milosti

Příprava velikonočního cukroví je velmi snadná. Potřebovat budete 300 gramů hladké mouky, 75 mililitrů smetany na šlehání, 75 mililitrů zakysané smetany, 50 mililitrů rumu, nastrouhanou kůru z limetky, sůl, rostlinný olej na smažení a moučkový cukr na obalení.

Do mísy dejte mouku a obě smetany. Společně s rumem propracujte směs do těsta. Ideální je použít místo vařečky ruce, aby se všechny ingredience skutečně spojily. Jakmile se začnou na povrchu hmoty tvořit puchýřky, přidejte kůru z limetky a sůl.

Nechte těsto odpočinout a po třiceti minutách ho rozválejte na plát. Z toho vykrajujte obdélníky, do kterých nožem uděláte dva podlouhlé zářezy. Takto připravené tvary následně smažte v oleji zhruba půl minuty z každé strany.

Ještě teplé boží milosti obalujte v moučkovém cukru. Ten můžete smíchat se skořicí a dodat cukroví ještě lepší chuť. Konzumovat boží milosti je ideální do několika dní. Vzhledem k jejich chuti ale možná ani tak dlouho nevydrží.

Zdroj: Česká televize, Novinky, Kuchařka pro Dceru, Vaření

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz