Kolový ořech se používal při výrobě koly. I dnes může sloužit jako zdroj energie
Semena a ořechy

Kolový ořech se používal při výrobě koly. I dnes může sloužit jako zdroj energie

Kolové ořechy jsou semena kolovníku zašpičatělého. Ačkoli na Západě nejsou příliš známá, používaly se např. při výrobě koly. Původ kolovníku zašpičatělý Kolovník zašpičatělý je strom z čeledi slézovitých, který pochází ze střední a západní Afriky, kde […]

Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce
Zelenina

Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce

Meloun cantaloupe neboli ananasový meloun je zdravá a chutná potravina, kterou můžete využít jako výtečné jarní osvěžení. Původ cantaloupe Meloun cantaloupe s největší pravděpodobností pochází z Asie, původní domovinou ovšem může být celá oblast mezi jižní […]

Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy
Světové kuchyně

Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy

Arabská kuchyně zahrnuje pokrmy, jež vznikly v arabském světě. Mnohé jsou oblíbené po celém světě, přičemž je často seženete v obchodech se zdravou výživou. Historie arabské kuchyně Arabská kuchyně vznikla samozřejmě na Arabském poloostrově. Jeho jižní část […]

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách
Světové pokrmy

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách

Plněné papriky jsou pokrmem, který není ani zdaleka součástí pouze české kuchyně. Naopak je lze nalézt v kuchyních po celém světě. Původ plněných paprik O původu plněných paprik lze pouze spekulovat, nicméně se jedná o tradiční […]

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik
Zelenina

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik

Kvašená zelenina neboli pickles patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahuje spoustu cenných látek, a to především vitamín C a pribiotika. Lidstvo a proces kvašení Lidé znají kvasný proces odedávna, přičemž existují důkazy, že jej využívali […]

Roasted chestnuts.
Semena a ořechy

Jedlé kaštany: podzimní pochoutka plná zdraví prospěšných látek

Jedlé kaštany jsou poměrně opomíjenou pochoutkou. Hlavní sklizeň ovšem probíhá v říjnu, takže nastává ideální období, kdy je můžete v kuchyni vyzkoušet i vy. Původ kaštanovníku setého Kaštanovník setý nebo kaštanovník jedlý je strom z čeledi bukovitých, jehož […]

2-24292660
Obiloviny

Bulgur: zdravá příloha, která se stále častěji používá na místo rýže

Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže. Původ bulguru Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy […]

Juniper berries on old wooden table
Koření a dochucovadla

Jalovčinky: zdravé koření, které se nehodí pouze ke zvěřině

Jalovčinky patří mezi tradiční koření, dnes už se ovšem používají méně. Mají však hojné pozitivní účinky na zdraví, takže je vhodné je používat.   Rozšíření jalovce Jalovčinky jsou vlastně šistice jalovce. Tento strom je značně […]

1-113157810
Bylinky a rostlinky

Moringa olejodárná obsahuje 7× více vitamínu C než pomeranče

Moringa olejodárná je rostlina, která je často řazena mezi tzv. superpotraviny. Obsahuje totiž mnoho účinných látek včetně velkého množství vitamínu C. Původ a rozšíření moringy Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je strom, který pochází z Himálaje, ale […]

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci
Zelenina

Celer: velmi zdravá zelenina vhodná pro aktuální situaci

Celer zřejmě moc lidí neobdivuje kvůli chuti. Jenže tuto zdravou zeleninu si lze připravit i chutně, jak dokládá např. celerová pomazánka. Původ miříku Celer je bulvou rostliny, která se nazývá miřík celer (Apium graveolens). Její […]