Fazole černé oko: zdravá luštěnina s netradičním vzezřením
Luštěniny

Fazole černé oko: zdravá luštěnina s netradičním vzezřením

Fazole černé oko zaujmou na první pohled svým netradičním vzezřením. Navíc se jedná o zdravou a chutnou kuchyňskou ingredienci. Původ fazolí černé oko Fazole černé oko původně pochází z Afriky, kde jsou oblíbeným jídlem už od […]

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni
Koření a dochucovadla

Černý kmín je považován za všelék. Navíc má široké uplatnění v kuchyni

Černý kmín je označení pro semena rostliny, která se nazývá černucha setá. Jedná se přitom o kuchyňskou ingredienci, jež může pomoci s mnoha neduhy. Původ černuchy seté Černucha setá je rostlina z čeledi pryskyřníkovitých, jejíž původní domovinou […]

Kolový ořech se používal při výrobě koly. I dnes může sloužit jako zdroj energie
Semena a ořechy

Kolový ořech se používal při výrobě koly. I dnes může sloužit jako zdroj energie

Kolové ořechy jsou semena kolovníku zašpičatělého. Ačkoli na Západě nejsou příliš známá, používaly se např. při výrobě koly. Původ kolovníku zašpičatělý Kolovník zašpičatělý je strom z čeledi slézovitých, který pochází ze střední a západní Afriky, kde […]

Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce
Zelenina

Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce

Meloun cantaloupe neboli ananasový meloun je zdravá a chutná potravina, kterou můžete využít jako výtečné jarní osvěžení. Původ cantaloupe Meloun cantaloupe s největší pravděpodobností pochází z Asie, původní domovinou ovšem může být celá oblast mezi jižní […]

Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy
Světové kuchyně

Arabská kuchyně: falafel, hummus, bulgur a další zdravé pokrmy

Arabská kuchyně zahrnuje pokrmy, jež vznikly v arabském světě. Mnohé jsou oblíbené po celém světě, přičemž je často seženete v obchodech se zdravou výživou. Historie arabské kuchyně Arabská kuchyně vznikla samozřejmě na Arabském poloostrově. Jeho jižní část […]

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách
Světové pokrmy

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě. Připravit si je lze v mnoha variantách

Plněné papriky jsou pokrmem, který není ani zdaleka součástí pouze české kuchyně. Naopak je lze nalézt v kuchyních po celém světě. Původ plněných paprik O původu plněných paprik lze pouze spekulovat, nicméně se jedná o tradiční […]

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik
Zelenina

Kvašená zelenina (pickles): výtečná zásobárna vitamínu C a probiotik

Kvašená zelenina neboli pickles patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahuje spoustu cenných látek, a to především vitamín C a pribiotika. Lidstvo a proces kvašení Lidé znají kvasný proces odedávna, přičemž existují důkazy, že jej využívali […]

Roasted chestnuts.
Semena a ořechy

Jedlé kaštany: podzimní pochoutka plná zdraví prospěšných látek

Jedlé kaštany jsou poměrně opomíjenou pochoutkou. Hlavní sklizeň ovšem probíhá v říjnu, takže nastává ideální období, kdy je můžete v kuchyni vyzkoušet i vy. Původ kaštanovníku setého Kaštanovník setý nebo kaštanovník jedlý je strom z čeledi bukovitých, jehož […]

2-24292660
Obiloviny

Bulgur: zdravá příloha, která se stále častěji používá na místo rýže

Bulgur je potravinou, která se stává v české kuchyni stále využívanější. Jedná se totiž o zdravou přílohu, jíž lze využít např. na místo rýže. Původ bulguru Pšenice patří mezi nejstarší kulturní rostliny vůbec. Člověk ji tedy […]