Meloun cantaloupe: velmi zdravé osvěžení pro jarní a letní měsíce

Meloun cantaloupe (zdroj: Samphotostock.cz)

Meloun cantaloupe neboli ananasový meloun je zdravá a chutná potravina, kterou můžete využít jako výtečné jarní osvěžení.

Původ cantaloupe

Meloun cantaloupe s největší pravděpodobností pochází z Asie, původní domovinou ovšem může být celá oblast mezi jižní Asií a Afrikou. Pěstovat se přitom začal v 18. století. Na evropský kontinent a do Spojených států amerických se ale dostal až na konci 19. století. V současné době je sice u nás stále ještě méně známou potravinou, začíná se ale dostávat do obecného povědomí.

Kde meloun cantaloupe ochutnat?

V České republice stále ještě na pultech obchodů daleko častěji naleznete „klasický“ vodní meloun. Cantaloupe už ovšem mívají ve své nabídce minimálně supermarkety. Pokud se vám jej nepodaří sehnat čerstvý, máte ještě další možností. V kamenných i internetových obchodech si lze totiž pořídit plátky, a to často bez přidaného cukru a konzervantů, takže zůstávají zdravou potravinou.

Cantaloupe v kuchyni

Cantaloupe má sladkou chuť a chuťově se podobá ananasu. Proto se mu také někdy říká ananasový meloun. Dát si jej samozřejmě můžete čerstvý, a to ideálně vychlazený. V kuchyni pro něj ale lze nalézt i další uplatnění. Použít jej můžete při přípravě ovocných salátů, koktejlů nebo do smoothie. Využít ho je dokonce možné i k masným jídlům, stejně jako surovinu pro výrobu dipů či marinád.

Meloun cantaloupe z hlediska zdraví

Cantaloupe obsahuje vitamíny, minerály nebo vlákninu. Díky tomu má antioxidační vlastnosti, takže působí proti volným radikálům. Pozitivní vliv má rovněž na kardiovaskulární soustavu, když např. pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny, působí kladně také na trávení, neboť může kupříkladu pomoci zlepšit průchodnost střev.

Zajímavosti o cantaloupe

  • Cantaloupe je někdy označován za nejzdravější meloun, a to díky výše zmíněným účinným látkám, které obsahuje.
  • Meloun cantaloupe má kladný vliv rovněž na imunitu, snižuje stres a může působit i protizánětlivě. Navíc bývá někdy dáván do souvislosti i s protirakovinnými účinky.
  • Ačkoli jsou melouny obecně považovány za ovoce, ve skutečnosti se jedná o zeleninu, která je příbuzná např. s okurkami nebo dýněmi.
  • Před konzumací je vhodné odstranit semínka, která jsou obalená slizovitou hmotou a nacházejí se pouze uprostřed dužiny.
  • Ananasový meloun si je možné i vypěstovat. Ideální dobu pro jeho zasazení přitom představuje právě březen a duben.
Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*