Britská kuchyně je stále považována za velmi nezdravou. Možná neoprávněně

Za britské národní jídlo bývá považována ryba s hranolky neboli Fish and Chips (zdroj: Samphotostock.cz)

Britská kuchyně dala světu mnoho pokrmů. Drahně let byla přitom považována za velmi nezdravou, což se ovšem začíná pomalu měnit.

Historie britské kuchyně

Jídla britské kuchyně se pochopitelné připravují ve Velké Británii. Na jejich dnešní podobu měly vliv nejen keltské a anglosaské tradice, ale také kuchyně bývalých koloniálních držav (především Indie). Ačkoli měla britská kuchyně ve středověku dobrou pověst, především v 19. a 20. století nebyla považována za zdravou, a to především vzhledem ke kvalitě surovin.

Typické pokrmy britské kuchyně

Britská kuchyně je ve světě dosti známá. Typické jsou pro ni např. anglické snídaně, které jsou velmi bohaté. Britové si po ránu dávají smažená vejce, slaninu, párky, fazole a opečený (toastový) chleba. Součástí anglické snídaně bývají rovněž rajčata a někdy i smažené žampiony.

Mezi typické pokrmy musíme zařadit Fish and Chips, tedy smažené ryby a hranolky. Jedná se zřejmě o nejslavnější britské jídlo, které bývá dokonce někdy považováno za národní. Z britských ostrovů pocházejí rovněž sendviče, tedy plněné pečivo, jež si Britové mnohdy dávají k obědu.

Na britských ostrovech jsou oblíbené i různé masové koláče, stejně jako mleté maso s bramborovou kaší (Pie and Mash). Populární je rovněž Bangers and Mash (klobásy s bramborovou kaší a hráškem) a velmi známý je rovněž rostbíf (pečené tenké plátky hovězího masa). Proslulé, byť nechvalně, je i skotské národní jídlo – Haggis, tedy směs ovčích vnitřností s krupicí vařená v ovčím žaludku.

Britská kuchyně, to ovšem nejsou pouze pokrmy s masem. Mezi oblíbené pochoutky patří rovněž Yorkshirský pudink, tedy příloha pocházející z hrabství Yorkshire. Vyrábí se z pečeného pudinku (mléka, vajec, mouky, másla, soli a oleje). Z britských ostrovů pochází rovněž worcesterová omáčka, jež se používá do řady pokrmů, stejně jako vánoční pudink.

Co se týče nápojů, Britové si nejvíce pochutnávají na čaji, což je známá věc. Nejoblíbenější jsou přitom silné černé čaje. Z alkoholických nápojů si místní nejraději dávají pivo nebo cider, na ostrovech se pěstuje rovněž víno a ve Skotsku se vyrábí také proslulá whisky.

Britská kuchyně z hlediska zdraví

Jak je patrné z předešlého výčtu, britská kuchyně nepatří ani zdaleka k nejzdravějším na světě. V průběhu let byla dokonce často považována za nechutnou, a to i díky dosti špatné kvalitě průmyslově vyráběných potravin. V posledních desetiletích se ovšem tento trend dosti změnil. Na druhou stranu se stále rozhodně nejedná o příklad zdravého stravování.

Zajímavosti o britské kuchyni

  • S Británii je často spojována tradice čaje o páté. Ačkoli se na ostrovech skutečně dodržuje, původně pochází z Francie.
  • Britská kuchyně není typická pouze pro britské ostrovy, ale jednotlivé pokrmy bývají oblíbené i v bývalých britských koloniích.
  • Britové mají rádi i sladkosti. Mezi nejoblíbenější přitom patří sušenky, které jsou společně s mlékem důležitou součástí pití čaje.
  • Také na britskou kuchyni působí globalizace. Proto jsou i zde oblíbené hamburgery, pizza anebo gyros.
  • Ačkoli se ve Velké Británii často konzumují masné pokrmy, v zemi je také 7 % vegetariánů.
Přidat na Seznam.cz