Guinejský pepř: „rajské zrno“ pro nezvykle peprnou chuť jídel

Guinejský pepř (zdroj: samphotostock.cz)

Guinejský pepř je koření, o kterém mnoho českých gurmánů zřejmě nikdy neslyšelo. Přesto se jedná o velmi zajímavou kuchyňskou ingredienci.

Aframon rajské zrno

Aframon rajské zrno (Aframomum melegueta) je rostlina, která roste na západním pobřeží Afriky. V této oblasti se její malá červenohnědá semena, kterým se dnes říká guinejský pepř, odedávna používají v kuchyni jako koření, jež se ve středověku stalo oblíbeným i na evropském kontinentu. Časem se ovšem do Evropy začal z Indie dovážet pravý pepř, takže obliba tohoto koření ustoupila do pozadí.

Kde si pořídit guinejský pepř?

Ačkoli o guinejském pepři mnoho Čechů nikdy neslyšelo, pořídit si ho lze poměrně jednoduše, i když na něj v běžné distribuční síti zřejmě nenarazíte. V nabídce ho nicméně mají některé e-shopy, které se buď specializují právě na prodej koření, anebo na specifické kuchyňské ingredience. Pokud jej tedy chcete při přípravě pokrmů vyzkoušet, můžete si ho snadno objednat.

Guinejský pepř v kuchyni

Guinejský pepř má poměrně nezvyklou chuť. Díky aromatickým ketonům je štiplavá, takže se podobá černému pepři, ale zároveň lze cítit náznaky citrusů. Velmi se přitom hodí k pečeným masům (hovězímu, jehněčímu a rybám) anebo k dušené zelenině. Zároveň se používá k dochucování studených (např. piva) a teplých nápojů (svařeného vína nebo kávy).

Účinky na lidské zdraví

Guinejský pepř je v západoafrické lidové medicíně ceněn pro příznivé účinky na zažívání. Tato vlastnost je přitom způsobena tím, že na rozdíl od klasického černého pepře méně dráždí trávicí ústrojí. Díky tomu bývá kupříkladu doporučován i zastáncům syrové (raw) stravy, neboť umožňuje kořenění jídel, aniž by následně došlo k trávicím potížím.

Čatní stimuluje chuť a podporuje zažívání

Zajímavosti o guinejském pepři

  • Proč právě název „guinejský pepř“? Guinea je západoafrickou zemí, přičemž Guinejský záliv byl ve středověku důležitým místem pro portugalské obchodníky.
  • Existují ovšem i další názvy. Tomuto koření se totiž také říká pepř malaguinejský, guinejská zrnkanebo guinejský kardamom.
  • Chutí se přitom podobá právě kardamomu. Aframon rajké zrno i kardamovník obecný ostatně shodně patří do čeledi zázvorníkovitých.
  • Guinejský pepř se v západní Africe nepoužívá pouze v kuchyni, ale třeba v Nigérii také při věštění.
  • Koření se dostalo také do Karibiku a Latinské Ameriky. I zde se používá poněkud nezvyklým způsobem, totiž při rituálech voodoo.

Sečuánský pepř: vyzkoušejte jedno z nejstarších čínských koření

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*