Sečuánský pepř: vyzkoušejte jedno z nejstarších čínských koření

Sečuánský pepř: původ a výskyt
Sečuánský pepř

Sečuánský pepř se nepoužívá pouze v provincii S‚-čchuan na jihozápadě Číny, ale i na mnoha dalších místech Asie. V současné době bývá ovšem stále častěji používán také na Západě.

Sečuánský pepř: původ a výskyt

Sečuánský pepř, tedy silně aromatické koření je v Číně používáno odedávna, a to nejen v kuchyni, ale také v léčitelství. Dokonce se jedná o jedno z nejstarších koření, které bylo na tomto území používáno. Botanicky jde o sušené tobolky keře žlutodřev peprný (Zanthoxylum piperitum), jenž roste v mírném a subtropickém pásu jižní, jihovýchodní a východní Asie a řazen je do čeledi routovitých. S u nás používaným černým pepřem proto nemá vůbec nic společného.

Kde sečuánský pepř ochutnat?

Mohlo by se zdát, že sehnat sečuánský pepř v České republice může být problém. V běžné distribuční síti jako např. v supermarketech jej skutečně naleznete jen velmi těžko. Na druhou stranu ho lze jednoduše objednat v některém z e-shopů, jež se orientují buď přímo na koření, nebo na speciální potraviny. Ze sečuánským pepřem se je možné setkat i v čínských restauracích, a to především v těch, jež se soustředí právě na jídla z provincie S‘-čchuan. Takové existují nejen v Praze (např. Čínská restaurace po sečuánsku na Národní třídě), ale i v dalších městech (např. v Olomouci v OC City).

Upozorňujeme: budete-li pobývat v Číně v provincii S‘-čchuan, s místními pokrmy opatrně. Sečuánská kuchyně je totiž proslulá svou enormně vysokou ostrostí.

Na co použít sečuánský pepř v kuchyni

Ačkoli nemá sečuánský pepř s tím „naším“ nic společného, chuťově se mu částečně podobá, ačkoli není tak ostrý. Přesto doporučujeme ke kořenění jídel používat spíše menší množství, a to i díky aromatické vůni, která by mohla přebýt vůni ostatních surovin. V každém případě lze celý či drcený sečuánský pepř použít všude tam, kde používáte černý pepř. Bez překvapení se přitom výtečně hodí k pokrmům čínské kuchyně. Uplatnění tedy může nalézt např. při přípravě drůbeže (kuřete, kachny atd.).

Zdravotní účinky sečuánského pepře

Sečuánský pepř obsahuje důležité vitamíny (především A), minerální látky (např. draslík, železo nebo zinek), terpeny či fytosteroly. Má proto velmi dobré antioxidační vlastnosti. Dále působí kladně na trávící soustavu a dovede pomoci i s různými komplikacemi (např. s nadýmáním nebo zácpou). Navíc má močopudné účinky a pozitivní vliv rovněž na kardiovaskulární systém, neboť stimuluje krevní oběh a reguluje krevní tlak. Zároveň tlumí bolest, zklidňuje nervovou soustavu a posiluje imunitu.

Zajímavosti o sečuánském pepři

  • V Číně je sečuánský pepř používán nejen v gastronomii a léčitelství, ale také jako obětina k uctívání bohů. Čínští vojáci jej v minulosti navíc dokonce nosili u sebe, aby byli chráněni před zraněním.
  • Opražený sečuánský pepř se v Číně rovněž využívá ke kořenění čaje, jeho uplatnění je tedy vskutku široké.
  • Seučánský pepř není používán jen v čínské kuchyni, ale rovněž v kuchyni tibetské, nepálské, thajské nebo indické.
  • Pokud chcete aromatičnost sečuánského pepře zvýšit, před namletím ho opražte.
  • Seučánský pepř skutečně není tak ostré chuti jako černý pepř. Chuťově je spíše kyselo-hořký, a ochutnáte-li jej samotný, bude vám patrně trnout jazyk a dojde ke zvýšené tvorbě slin.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*