Bobotie: Africké národní jídlo s kořeny v 17. století. Tento „jihoafrický kastrol“ si můžete připravit i doma

Zdroj: Shutterstock

V jižní Africe je považováno za národní jídlo. V každé rodině se připravuje trochu jinak, recepty se dědí z generace na generaci a každému chutná, když si ho uvaří „po svém“.

Ačkoli existuje několik variací tohoto pokrmu, všechny mají stejný nebo hodně podobný základ. Národnímu jídlu jižní Afriky se přezdívá klasický jihoafrický kastrol. Slyšet o něm ale můžete i jako o pokrmu nazývaném bobotie.

Co je bobotie?

Jde o pikantní, kořeněný a výrazně aromatický pokrm, jehož hlavní složkou je mleté hovězí maso. Na první pohled vypadá velmi chutně.

„Bobotie je jihoafrický kastrol s mletým hovězím na kari na dně a tenkou vrstvou vaječného pudinku nahoře,“ popisuje národní jídlo tasteoftheplace.com.

Historie sahá daleko

Už jen zmínka o tom, že se jedná o národní jídlo, v každém evokuje pocit, že nejde o žádnou novinku, která by se na stolech lidí žijících v jižní Africe objevila teprve před nedávnem.

Historie bobotie ve skutečnosti sahá poměrně daleko. Zmínky o tomto pokrmu totiž podle zdrojů sahají až do 17. století.

Obchodníci, kteří putovali napříč zeměmi, s sebou přinesli koření, kuchařské techniky a recepty. Někteří si myslí, že původní recept na bobotie pochází z Indonésie a byl upraven tak, aby vyhovoval dostupným ingrediencím.

Jak se připravuje?

Vydáte-li se do jižní Afriky, můžete si zde na tomto jídle pochutnat, a to hned v několika variantách. Některé recepty totiž zahrnují i ovoce a pokrmu dodávají úplně jiný rozměr.

Nemáte-li cestu za hranice a velkou louži, můžete si zkusit bobotie připravit doma. Na jeho přípravě vlastně nic složitého není.

Co budete potřebovat?

Chcete-li bobotie vyzkoušet, připravte si mleté hovězí maso, cibuli, česnek, hrst rozinek, vejce, mléko, toustový chléb a koření.

Začněte tím, že předehřejete troubu na 180 °C. „Chléb zalijte studenou vodou a nechte nasáknout,“ radí bbcgoodfood.com.

Na másle orestujte nakrájenou cibulku, přidejte česnek, maso a promíchejte. Použijte koření dle chuti, dobře míchejte a společně restujte na rozpálené pánvi.

Přikryjte a alespoň 10 minut poduste. Z chleba vymačkejte vodu a poté vmíchejte do masové směsi, dokud se dobře nespojí. Vyklopte do zapékací mísy.

Směs dobře přitlačte a povrch uhlaďte. Vejce vyšlehejte s mlékem a nalijte na maso. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.

Zdroj: tasteoftheplace.com, bbcgoodfood.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz