Kvíz: Patříte k milovníkům českých jídel? Zjistěte, co víte o naší kuchyni

Zdroj: Shutterstock

Česká kuchyně je plná skvělých receptů. Ačkoli mnoho lidí si potrpí spíše na zahraniční jídla, stále je velká část Čechů, kteří přijdou do restaurace a automaticky si objednají guláš se šesti knedlíky nebo svíčkovou. Jak dobře znáte naši národní kuchyni?

Češi jsou národ hodně omáčkový, máme tak rádi například rajskou, koprovou nebo svíčkovou. Kromě toho si ale potrpíme i na smažená jídla, mezi která patří řízky či obalované sýry. Jaké jsou vaše znalosti ohledně následujících pokrmů?

1) Svíčková omáčka je velmi oblíbený pokrm, který je sice trochu náročnější na přípravu, dopřát si ho ale můžete prakticky v jakékoli restauraci. Obvykle se podává s knedlíkem a kouskem hovězího masa. Slavná Magdalena Dobromila Rettigová dělala svíčkovou ale trochu jinak a v její kuchařce tak v receptu jedna jinak běžně užívaná surovina chybí. Která to je?

  • A) Brusinky
  • B) Citron
  • C) Kořenová zelenina

2) Knedlo vepřo zelo je po svíčkové dalším velmi oblíbeným jídlem, které kombinuje nakyslou chuť zelí se šťavnatým masem a knedlíky. Knedlovepřozelo je ale také název jednoho objektu spojeného s astronomií. Kterého?

  • A) Hvězda
  • B) Planetka
  • C) Malá umělá družice

3) Guláš je sice jídlo pocházející z Maďarska, v České republice je ale velmi oblíbený a jistě by se dal zařadit mezi typická jídla, která nabízí každá česká restaurace. Odkud se ale původně dostal guláš do Uher?

  • A) Z Řecka
  • B) Z Turecka
  • C) Z Bulharska

4) Koprovou omáčku polovina lidí miluje, druhá polovina ji zase nesnáší. Konzumuje se s knedlíkem a hovězím masem, nebo také s brambory a vajíčkem. Podle webu Češka z Česka si v minulosti ženy při návštěvě rodiny strkaly kopr do bot. Jaký k tomu měly důvod?

  • A) Aby měly jistotu, že se u tchyně dobře najedí
  • B) Aby měly vždy ve tchynině domě poslední slovo
  • C) Aby tchyně nezjistila jejich největší tajemství

5) Rajská omáčka sice pochází z Itálie, tam je ale spíše spojena s chutí oregana a bazalky, kdežto u nás se skořicí a masovými koulemi nebo kouskem hovězího. Které z následujících koření se při přípravě rajské běžně nepoužívá?

  • A) Badyán
  • B) Bobkový list
  • C) Tymián

Výsledky: 1C, 2B, 3B, 4B, 5A

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz