Jazyk, srdce, mozek, krev: Martin Pecina vydává svou první kuchařku. Zaměří se na pokrmy z dětství

Zdroj: TV Nova (se souhlasem)

V roce 2022 se Martin Pecina stal vítězem soutěže MasterChef Česko. Je zapamatovatelný nejen pro svou typickou bradku, ale také své kulinářské schopnosti a originální uvažování. V současné době Pecina vydává svou první kuchařku.

Vaření především z lokálních surovin. Tímto směrem se kniha, která vyjde na podzim letošního roku, ubírá. V kuchařce se nachází spíše lehčí recepty s důrazem na chuť. Žádné z jídel není na přípravu příliš složité.

Vaření je jeho život

Pecina několikrát v médiích prohlásil, že nešel do MasterChefa zvítězit, ale především vařit. Čas strávený v kuchyni je pro něj něco, co si neskutečně užívá. Zdálo se tak, že svou účast v soutěži ani nebere moc vážně.

Když zvítězil, cenu dokonce předal synovi Ondřeje Štola, který si podle jeho slov soutěž zasloužil vyhrát. Nijak výrazně svůj úspěch Pecina neslavil. I přes své podivné chování (nebo právě díky němu?) má dnes tisíce fanoušků.

Jazyk, srdce, mozek, krev

„Nenosím rondon s vyšitým jménem, nepoužívám espumu, nerad vážím suroviny a nemám v oblibě exklusivní ingredience, přehnané sebevědomí ani těsné slipy. Věcí, jež mám upřímně rád, je naštěstí mnohem více. A právě těm se bude věnovat kniha, která je upřímnou poctou pokrmům, na nichž jsem vyrostl,“ uvádí Martin na svém instagramu.

V příspěvku dále popisuje, že v knize vyzdvihuje laciné, mnohdy opomíjené ingredience, zaměřuje se spíše na tradiční česká jídla a nijak výrazně neexperimentuje. Sází spíše na to, co zná dlouhé roky.

Kniha s názvem Jazyk, srdce, mozek, krev nese neoficiální podtitul Milostný dopis moravské kuchyni. „Na závěr knihy plánuju takovou zvrácenou přílohu, která bude představovat alternativní historii světa, přinejmenším toho gastronomického a na Moravě,“ prozradil Pecina.

Zdroj: Instagram, Top Recepty, iRozhlas, Český rozhlas Wawe

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz