Nattó: japonský pokrm, nad kterým se mnoha lidem zvedne žaludek
Luštěniny

Nattó: japonský pokrm, nad kterým se mnoha lidem zvedne žaludek

Nattó je tradiční japonský pokrm, který je v Zemi vycházejícího slunce velmi oblíbený. Jinde ovšem budí minimálně rozpaky.   Původ nattó Jde o pokrm japonské kuchyně, který je známý i za hranicemi této východoasijské země. Není […]

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu
Koření a dochucovadla

Mahlab: poměrně vzácné koření, které je výtečné ve sladkém pečivu

Mahlab je poměrně vzácné koření, které se používá především v oblasti Středomoří. Jedná se o výtečnou surovinu při přípravě sladkých pokrmů. Původ mahlabu Mahlab patří mezi poměrně atypická koření. Vyrábí se totiž ze semen stromu, který […]

Hadí víno: bizarní nápoj z jedovatých hadů, který údajně může pomoci s impotencí
Nápoje a alkohol

Hadí víno: bizarní nápoj z jedovatých hadů, který údajně může pomoci s impotencí

Hadí víno patří mezi nejbizarnější nápoje světa, zvlášť když doplníme, že se vyrábí z jedovatých hadů. Údajně ale může pomoci s mnoha neduhy. Původ hadího vína Hadi a jejich vnitřnosti jsou odedávna součástí tradiční čínské medicíny, přičemž […]

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu
Bylinky a rostlinky

Kozinec blanitý: divotvorná bylinka posilující vitalitu

Kozinec blanitý je asijskou rostlinou, která se používá v tradiční čínské medicíně. Její kořen lze navíc využít i v kuchyni. Původ kozince blanitého Kozinec blanitý je bylinka z čeledi bobovitých, kam patří také luštěniny. Pochází přitom zřejmě z Východní […]

Žakie (jackfruit): zdravé ovoce, kterému se říká i „veganské vepřové“
Nezařazené

Žakie (jackfruit): zdravé ovoce, kterému se říká i „veganské vepřové“

Žakie je ovoce, které u nás zatím není příliš známé. Stále oblíbenější je naopak v USA, kde se mu dokonce někdy říká „veganské vepřové“. Původ žakie Žakie je ovoce, které pochází z tropického stromu s názvem chlebovník různolistý. […]

Haritaki: plody „zbavující všech nemocí“
Ovoce

Haritaki: plody „zbavující všech nemocí“

Haritaki je jiný název pro strom vrcholák tříslovinný, ale také pro jeho plody. Ty jsou přitom na některých místech Asie považovány za všelék. Původ haritaki Haritaki je lidový název pro vrcholák tříslovinný, což je strom […]

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob
Světové pokrmy

Jarní závitky: zdravý pokrm z Asie, který si lze připravit na 100 a jeden způsob

Jarní závitky patří mezi jídla, která se k nám dostala z Asie. Jedná se o velmi chutné jídlo, jež navíc není problematické ani ze zdravotního hlediska. Původ jarních závitků Tento pokrm s největší pravděpodobností pochází z čínské kuchyně. Někdy […]

Thajská kuchyně: ochutnat lze spoustu zdravých dobrot
Světové kuchyně

Thajská kuchyně: ochutnat lze spoustu zdravých dobrot

Thajská kuchyně v současné době patří k nejoblíbenějším orientálním kuchyním. Je totiž nejen chutná, ale většina pokrmů je také zdravá. Historie thajské kuchyně Thajská kuchyně představuje z historického hlediska pestrou směsici. Kromě domácí tradice se v ní projevují vlivy […]

Amalaki je trpké ovoce. Jde ale zřejmě o nejbohatší zdroj vitamínu C vůbec
Ovoce

Amalaki je trpké ovoce. Jde ale zřejmě o nejbohatší zdroj vitamínu C vůbec

Amalaki jsou plody stromu s názvem smuteň lékařská. Jedná se přitom o výtečný zdroj vitamínu C, jehož mohou být vůbec nejbohatším zdrojem. Rozšíření smutně lékařské Smuteň lékařská je opadavý strom, který pochází z tropického pásma Jižní a […]